Sve što trebate znati o zapošljavanju u Njemačkoj

Od 1. januara 2016. godine za državljane Bosne i Hercegovine (i pet drugih zemalja Zapadnog Balkana) prema članu 26. stav 2. Pravilnika o zapošljavanju (BeschV) važe nova pravila u vezi zapošljavanja u bilo kojoj struci. Ovo pravilo važi do 31.12.2020. godine.

Za ulazak u Njemačku u svrhu zaposlenja potrebno Vam je osigurano radno mjesto/potpisan ugovor, kao i viza.

Radno mjesto mora ispunjavati slijedeće uslove:

 Za slobodno radno mjesto ne smije biti na raspolaganju niti jedan povlašteni kandidat (tražilac posla koji ima njemačko ili EU državljanstvo).

 Zarada i uslovi iz ugovora ne smiju biti lošiji od onih koje ima posloprimac u Njemačkoj na sličnom radnom mjestu.

Zahtjev za vizu možete predati u Njemačkoj ambasadi Vaše zemlje porijekla ili u zemlji gdje imate zakoniti stalni boravak. Predaja zahtjeva u Njemačkoj nije moguća.

Osobe koje su unutar 24 mjeseca prije predaje zahtjeva za vizu primali pomoć kao tražioci azila ili su bili tolerirani prema Zakonu o pomoći tražiocima azila, prema ovom novom propisu ne mogu dobiti vizu.

Prilikom predaje zahtjeva morate dostaviti sljedeće:

a) obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisani Ugovor o radu sa konkretnim poslodavcem u Njemačkoj, i to u originalu i sa 2 kopije

b) prethodna saglasnost za izdavanje vize njemačkih organa (Ureda za strance ili Savezne agencije za rad) u originalu i sa 2 kopije

c) pasoš koji najmanje važi još 10 mjeseci (i 2 kopije) d) dva potpuno popunjena i lično potpisana obrasca za izdavanje vize: http://www.sarajewo.diplo.de/contentblob/4407648/Daten/5011554/Antrag_Visum_National_d eu_bhs.pdf

e) dvije aktuelne biometrijske fotografije sa svijetlom pozadinom

f) taksu za izdavanje vize u visini od 120 KM

VAŽNO: Napominjemo da je za izdavanje vize bez dostavljanja prethodno izdate saglasnosti za izdavanje vize potrebno računati sa znatno dužom obradom zahtjeva.

Podaci moraju biti detaljni

Dodatak za a) Ugovor o radu/ obavezujuća ponuda za radno mjesto mora sadržavati potpune podatke o poslodavcu i posloprimcu (potpuni podaci o poslodavcu ili preduzeću- adresa, kontakt podaci i podaci o posloprimcu) i o radnom odnosu (vrsta ugovora, bruto primanja, radno vrijeme, odmor, dodatne isplate).

Dodatak za b) Dobijanje prethodne saglasnosti za izdavanje vize u svrhu zaposlenja od nadležnih njemačkih organa Nadležni njemački organi moraju izdati saglasnost za zaposlenje. U pravilu je Savezna agencija za rad (BA) nadležna za izdavanje saglasnosti. Ako ste ranije imali boravišnu dozvolu u Njemačkoj (ili ste predavali zahtjev za azil), Vaš poslodavac se mora obratiti nadležnom uredu za strance (ABH). Nadležni ured za strance je onaj gdje Vaš poslodavac ima sjedište preduzeća. Zbog toga Vi morate dati Vašem poslodavcu sveobuhvatne informacije o Vašim prijašnjim boravcima u Njemačkoj.

Napominjemo da se ove informacije provjeravaju u kasnijoj obradi zahtjeva za izdavanje vize i da pogrešni ili nepotpuni podaci mogu dovesti do odbijanja Vašeg zahtjeva za izdavanje vize, tj. do znantnog produženja trajanja obrade zahtjeva.

Uobičajeni slučaj: Savezna agencija za rad Vaš poslodavac mora predočiti slijedeće dokumente u Saveznoj agenciji za rad: – obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisan Ugovor o radu u originalu Napomena: Koji je tim Savezne agencije za rad za Vas mjesno nadležan saznat ćete ovdje:Arbeitsmarktzulasssung Standortübersicht

Posebni slučajevi: (Ako ste već imali boravišnu dozvolu za Njemačku ili ste predavali zahtjev za azil):

Ured za strance Vaš poslodavac mora predočiti slijedeće dokumente u nadležnom uredu za strance:

– obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisan Ugovor o radu u originalu – izvod iz trgovinskog registra preduzeća – podatke o Vašim prijašnjim boravcima i mjestima boravaka – slijedeći podaci o Vama moraju biti predočeni: potpuno ime i prezime (kao u pasošu), datum i mjesto rođenja, državljanstvo, trenutno mjesto boravka Informacije o postupku obrade zahtjeva za izdavanje vize Zahtjev morate podnijeti lično u Ambasadi.

U postupku obrade zahtjeva za izdavanje vize utvrđeni pogrešno dati podaci o prijašnjim boravcima mogu dovesti do odbijanja zahtjeva za izdavanje vize. Za spajanje porodice važe posebna pravila, vidi informativni list u svrhu spajanja porodice.

U slučaju zapošljavanja u medicinskoj oblasti također važe posebne odredbe, vidi na odgovarajućim informativnim listovima.

Radno vrijeme odjela za vize: Od ponedjeljka do petka od 08.00 do 12.00 sati. Potrebno je zakazivanje online-termina putem www.sarajewo.diplo.de. Za dodatne informacije:

Ambasada Vam stoji na raspolaganju od ponedjeljka do četvrtka od 13.00 do 16.30 sati, petkom od 12.30 do 13.30 sati. Kontakt telefon: +387(0)33 565 380

(Izvor: radio-krajina.com/Foto: Ilustracija)

Možda vam se svidi

Leave A Reply