Sve liči na maj: Bosna opet pod vodom(VIDEO)

Olujno nevrijeme praćeno kišom prouzrokovalo je danas probleme u opštinama Zenica, Žepče, Banovići, Ilidža i Maglaj, a bilo je nekoliko evakuacija iz objekata u koje je ušla voda, potvrđeno je iz federalne Uprave civilne zaštite.

kipe kantonalnih i federalne uprave civilne zaštite su na terenu i rade na sprečavanju većih problema koje mogu izazvati padavine, prenose federalni mediji.

U Željeznom Polju je uništena privremena saobraćajnica.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sRwuonPIuYY[/youtube]

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo evakuisale su radnike iz tržnog centra “Robot” u Rajlovcu, a na terenu u ilidžanskim naseljima ispumpavali su vodu iz objekata.

Obilne padavine, pljuskovi praćeni grmljavinom, doveli su do naglog povećanja rijeka Jablanica i Megare na području Mjesne zajednice Jablanica, te plavljenja kuća, saobraćajnica i poljoprivrednog zemljišta.

Na desetine kuća u naseljima ove mjesne zajednice poplavljeno je ili “opkoljeno” vodom, drugi put u posljednjih desetak dana, dok je u naselju Bajrići pokrenuto klizište zatrpalo dvije kuće, ali su stanovnici na vrijeme evakuisani.

Mještani na području Jablanice su oko 19.00 časova ostali bez električne energije.

Nova klizišta su prekinula odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 kod Žepča, a jedno vrijeme je ulaz u ovaj grad bio u prekidu zbog velike vode u podvožnjaku.

Klizišta su prekinula odvijanje saobraćaja prema naseljima u MZ Željezno polje, i na putnom pravcu Nemila-selo Šerići, a rijeka Jablanica kod Maglaja nakon što se izilila iz korita onemogućila je saobraćaj na mjesnom putu.

U naselju Bajrići kod Maglaja pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj izvršili su evakuaciju stanovnika iz dvije kuće, koje je zatrpalo novo klizište.

Teška situacija je i na području Tuzlanskog kantona gdje kiša pada tokom cijelog poslijepodneva i noći.

Obilne padavine prouzrokovale su poplave u Banovićima i Kalesiji, dok je dio magistralnog puta Tuzla – Zvornik kod Kalesije pod vodom.

Ulice Lukavca su, također, pod vodom. Stanovnici ovog grada su, doduše, navikli na ove prizore pošto im u nekoliko zadnjih dana kiše koje padaju skoro svakog dana stvaraju probleme, prije svega zbog lošeg sistema kanalizacije i odvoda oborinskih voda.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1S-0l5v2ZmI[/youtube]

Možda vam se svidi

Comments are closed.