SVAKO IMA NEŠTO ŠTO NEMA: ZA TEBE ĆE ODLEŽATI SAMO DVA DANA

0

Babo moj, ubio te je i za tebe će odležati dva dana…

Krvnik Radovan Karadžić dobio je 40 godina zatvora. Hiljade godina su žrtve Srebrenice, Vlasenice, Prijedora, Ključa, Sarajeva i drugih gradova u BiH isplakale za izgubljene očeve, silovane majke i sestre, izmasakriranu braću i sinove.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Je li to pravda, gospođo Evropo? Kada im nisi mogla sačuvati život, jesi li barem mogla sačuvati svoj obraz? Jesu li žrtve torture i zlostavljanja četničkih pokreta u logorima smrti “Manjača”, “Omarska”, “Keraterm”, “Višegrad”, “Pale” ovom presudom pronašle smiraj?

Imaš li, krvniče, kukavičkog obraza pogledati u oči kćerkama kojima si ubio oca, amidžu, daidžu? Imaš li mrvu dostojanstva pogledati majku koja je ostala bez maloljetnog sina? Nisi uništio samo njihove živote. Uništio si mladost generacija koje će te pamtiti kao monstruma, čovjeka u rangu Hitlera, koji je počinio genocid nad čovječanstvom. I platio si koliko?

Premalo si, Radovane, platio… Zbog tvojih naređenja ginuli su nevini civili, stotine njih, hiljade… I zbog svojih zlodjela, nečijeg oca ćeš odležati samo dva dana… Oca djeteta čije si djetinjstvo unesrećio svojim ambicijama o Velikoj Srbiji i etničkom čišćenju jednog, dva naroda. Je li to pravda ili je to kukavičluk opisan tvojom izjavom da su se logoraši sami opasali žicama? Do kada će ići ta laž? Ima li taj monstrum hrabrosti da pogleda u oči majkama čiju je djecu ubio? Je li taj monstrum čuo za 500 masovnih grobnica nastalih četničkom puškom, bombom, silovanjem? A mnoge majke i danas traže posmrtne ostatke svojih najmilijih, moleći Boga da jednom bar nađu svoj duševni smiraj.

Neki su na presudu Karadžiću gledali kao na presudu Republici Srpskoj, i u tome svemu našli opravdanje da je dokazano kako RS nije nastao kao genocidna tvorevina. Ne bih tvrdio, ali ti ljudi izgleda nisu gledali isto suđenje ili možda jednostavno vide samo ono što žele vidjeti i čuju samo ono što žele čuti, zaslijepljeni svojom ideologijom.

Ostaje gorko u ustima svima onima koje si danas podsjetio da su ostali bez svojih porodica. Ostaju suze, bol, tuga… tuga golema…

Za Karadžića je u njegovoj životnoj dobi i kazna od 40 godina doživotna. Korist od svega toga najmanje će imati žrtve, a najviše opet političari koji će ratno-huškačkom retorikom širiti nacionalizam, ignorisati odluku Međunarodnog suda i samim tim, omalovažavati žrtve kojima su se samo deklarativno poklanjali u Potočarima.

Oče!

Šta li je to otac? Hmm… Zapitam se često.

Kažu mi: “To je neko ko ti pruža podršku i ko je uz tebe, čak i kada si kriv.”

Oče, voljela bih da te sretnem, mada te makar imam u snu…

Oče, trebao si biti moje duboko more, a ja tvoj brod…

Da plovimo zajedno i prebrodimo svaku buru…

Bože, je li Tvoja volja pa da nikad ne čujem očeve riječi “najbolja je moja kći”.

Svako ima svoju bol, svako ima suzu koju čuva za mrak i zoru.

Vjeruj mi, svako ima nešto što nema.

(Emerin Ahmetašević, Hayat/Mediha Ibrahimović)