Sutra nastavak suđenja u predmetu Fahrudin Radončić i drugi

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra će biti nastavljeno suđenje u predmetu Fahrudin Radončić i drugi. Na početku glavnog pretresa najavljeno je saslušanje dvije svjedokinje – Vasvije Vidović i Indire Ćatić. Glavni pretres počeo je 30. marta čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović tada je kazao da se optužnica temelji na činjenicama i dokazima te da će tokom postupka dokazati stajalište državnog tužilaštva. Odbrane četvoro optuženih iz predmeta također su sigurne u svoje dokaze i da će dokazati nevinost branjenika.

Mihajlović je naveo da se optuženi terete da su dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. On je ustvrdio da je prvooptuženi Radončić rukovodio grupom kojoj su se, kako je kazao, dobrovoljno pridružili Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Mihajlović je, čitajući optužnicu, naveo da je Radončić pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija. Po navodima Tužilaštva BiH, on je od svjedokinje Sarić tražio da u svom iskazu zaštiti njega i Keljmendija.

Optužnicom se Radončić tereti i za trgovinu utjecajem jer je tražio i imenovanje Nermane Hadžijahić, supruge Zijada Hadžijahića, za ambasadoricu BiH u Sloveniji. To je, kako je rečeno, bila protuusluga Zijadu Hadžijahiću, bivšem zaposleniku Ambasade SAD-a u BiH, koji je trebao provjeriti tok istrage protiv Radončića.

Advokat prvooptuženog Dragan Barbarić je u uvodnim riječima kazao da Radončić uopće nije poznavao svjedokinju Sarić te da nije imao razloga da mijenja njen iskaz jer ga nikada nije ni spominjala. On je ustvrdio da je “Tužilaštvo to koje je ometalo rad pravosuđa tokom prikupljanja dokaza o Radončiću”.

Također, istakao je da su nerazjašnjenje okolnosti pod kojim je Sarić došla do tužioca Mihajlovića. Radončić je u obraćanju potvrdio da nije poznavao Sarić te da nije imao nikakvog kontakta s njom. Braniteljica drugooptuženog Bakira Dautbašića Tatjana Savić smatra da optužnica nije ”zaslužila” da bude potvrđena i da nema stvarnih dokaza.

Istog su mišljenja branioci Mirna Delalić i Nermin Mulalić. Najavili su da će tokom suđenja dokazati da su Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić neosnovano optuženi.

Možda vam se svidi

avatar