Sutra izbori u Islamskoj zajednici BiH: Saznajte kako glasati

Sutra ( 7. 12. 2018.) se održavaju izbori u Islamskoj zajednici BiH.

Izbori će se održavati pojedinačno u svakom džematu, a birat će se  Zastupnici džemata  u Skupštinu medžlisa, Delegati u Izborno tijelo  za Izbor sabornika i članovi Džematskog odbora svakog džemata.

U nastavku vam donosimo izgled glasačkih listića za navedene pozicije.

Glasački listić za izbor članova Džematskog odbora u određenom Džematu.
Glasački listić za izbor Delegata u Izborno tijelo za Izbor sabornika
Glasački listić za izbor zastupnika Džemata u Skupštinu medžlisa

 

Povodom izbora koji se održavaju sutra, prošlog petka u svim džamijama tokom džuma-namaza pročitana je hutba reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Dio hutbe prenosimo u nastavku članka, za cijelu hutbu posjetite stranicu klikom ovdje.

 

Braćo i sestre.

Iduće sedmice ćemo, voljom Uzvišenog, provesti izbore u našoj Islamskoj zajednici. Prilika je to da i na ovaj način pokažemo svoju predanost Zajednici.

Birat ćemo one najuzoritije među nama da nas predstavljaju u tijelima Islamske zajednice. Birat ćemo one koji su pokazali da brinu našu zajedničku brigu, one koji razumiju Zajednicu i njene probleme, one koji su vjerni islamskoj tradiciji Bošnjaka i čija lojalnost našoj vjeri, Zajednici i Domovini nije upitna.

Naš model organizacije vjerskog života muslimana je jedinstven u svijetu, kao i naše iskustvo življenja islama u Evropi i u sekularnoj državi. U njega se danas zagledaju mnogi i s Istoka i sa Zapada. Naša autonomija, za koju smo se izborili još daleke 1909. godine, koja, između ostalog, podrazumijeva i pravo da slobodno biramo one koji će upravljati našim vjerskim i vakufsko- mearifskim pitanjima, veliko je ostvarenje naših predaka koje ljubomorno čuvamo. Zato i danas trebamo bdjeti nad tom autonomijom, čuvajući Islamsku zajednicu od bilo kakvih političkih ili drugih utjecaja, pogotovo onih iz inostranstva, koji nasrću na našu islamsku tradiciju i koji promoviraju nasilna i isključiva tumačenja islama.

Treba nam mudrosti da prepoznamo najbolje među nama. Rukovodite se u izboru svojom savješću i islamskom odgovornošću. I kao što treba da budete spremni da birate morate biti spremni i da ponesete emanet vjere, ako to Zajednica od vas zatraži.

Našoj Zajednici je potrebno podmlađivanje. Izbori u našim džematima su prilika da mladim ljudima damo priliku da se osjete dijelom Zajednice, te da od starijih uče odgovornost nošenja našeg zajedničkog emaneta.

Velika zasluga za očuvanje islama na ovima prostorima pripada našim majkama i nenama. Kada se na prisustvo vjere u javnom prostoru nije gledalo blagonaklono naše majke i sestre su od svojih domova napravile sigurne kule koje su sačuvale islamski identitet budućih generacija muslimana. Danas, kada uživamo blagodat slobode, treba da prepoznamo potencijal koji se nalazi u pripadnicama naše Zajednice.

Možda vam se svidi

avatar