Suša ispraznila hidroelektrane, uvoz struje povećan za šest puta!

Elektroprivrede u BiH se zbog ekstremnih suša suočavaju sa nikad manjom proizvodnjom struje iz hidroelektrana, dok je uvoz električne energije kako bi se podmirile domaće potrebe dostigao dosad nezabilježene nivoe, izvještava Indikator.ba.

Velike suše posljednjih mjeseci novi su udar na elektroprivrede u BiH, koje su već pretrpjele jedan šok u ovoj godini, tokom januara, zbog ekstremno hladnog zimskog perioda.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH je bruto proizvodnja el. energije za šest mjeseci ove godine iznosila 4.172 GWh, što je za oko 200 GWh manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Zbog suše proizvodnja električne energije u hidroelektranama je u drastičnom padu. U posljednja tri mjeseca kretala se na nivou od 150 GWh mjesečno, za razliku od istog perioda prošle godine kada je ostvarivana na nivou od 230 do 250 GWh.

Ovaj manjak morao je biti nadoknađen pojačanim radom termoelektrana, koje su proizvele 3.082 GWh sati električne energije (bruto), 325 GWh sati više nego za prvih šest mjeseci prošle godine.

Uvoz električne energije je povećan za više od šest puta, sa 530 GWh za prvih šest mjeseci 2016. na 3.540 GWh sati u istom periodu ove godine. Usljed svega dogodila se za domaće prilike navjerovatna situacija da je uvoz električne energije u FBiH veći od izvoza.

Naime, izvoz je na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio 3.252 GWh i 288 GWh sati je manji od uvoza el. energije u istom periodu.

Slične probleme imaju i u Republici Srpskoj.

Iz Hidroelektana na Trebišnjici izvijestili su da se zbog nezapamćeno loše hidrološke situacije suočavaju sa najtežom godinom od svog osnivanja. Ostvarena proizvodnja električne energije u prvih sedam mjeseci 2017.godine iznosi tek 50% planirane proizvodnje za ovaj vremenski period.

Povećani uvoz el. energije i povećana proizvodnja iz termoelektrana, koja je, kao što je poznato, skuplja od one iz hidroelektrana, odražavaju se na poslovanje elektroprivreda.

Elektroprivreda BiH je u prvih pola godina izvijestila o gubitku od 22,8 miliona KM.

Finansijski rezultat EP HZHB još nije objavljen, a poznato je da ova elektroprivreda kompletnu proizvodnju zasniva na hidroelektranama.

Možda vam se svidi

Leave A Reply