Sulejman Veličanstveni

Gledajući seriju Sulejman veličanstveni, pomislih da mi u stvarnosti živimo sličnu seriju sa skoro identičnim likovima.

U seriji imamo Sulejmana veličanstvenog, a u životu Sulejmana Tihića.

Nije baš da liče k”o jaje jajetu, ali imaju po meni i dosta zajedničkog. Veličanstveni je imao svoje carstvo i njime suvereno vladao, a tako i Tihić ima svoje carstvo.

Doduše filđan carstvo. Ali pusti ti to,car je car. Sulejman je imao veliki divan, a Tihić ima predsjedništvo stranke. Sulejman je imao svoju Hurem koja je iz ložnice upravljala carstvom. Oni koji su navodno upućeniji već dugo me uvjeravaju da i Tihić ima svoju „Hurem”. Jel” istina ili nije, vrag bi znao. A što se tiče intriga, zavjera i spletki u predsjedništvu, koje su ovih dana isplivale na površinu, carski dvor Sulejmana Veličanstvenog je mala maca. Nedavno je Tihić zbunio svekoliko članstvo pitanjem koje je stiglo na adresu svih opštinskih odbora stranke: “Jeste li za kongres ili za konvenciju”? Većina članova sa kojima sam razgovarao nije imala pojma u čemu je razlika. No, situacija je postala alarmantna kada se pitanje preformulisalo: “Jeste li za Tihića ili Izetbegovića”?

U većini opštinskih odbora je to izazvalo podjele na naše i njihove. Ljudi su zbog tog jednostavnog i naoko benignog pitanja brisali dugogodišnja prijateljstva kao „Pelikan” gumicom. Čak i obični ljudi, koji se ne pitaju ništa, izbjegavali su razgovor na tu temu. Najljepši odgovor na pitanje sam dobio od našeg uvaženog inžinjera i profesora, inače jednog od osnivača stranke. “Ako me pitaš kao prijatelja ja sam za kongres. A ako me pitaš kao člana onda sam za konvenciju”. Kratko, jednostavno i pametno. Nego, vratimo se mi našoj seriji. Sulejman je organizovao pohod na Beč da nauči kaurine pameti, a Tihić je nedavno organizovao pohod na gradove niz rijeku Bosnu. Usput je dijelio carske blagoslove kao Džaferoviću, ili katil fermane kao Softiću. U zavisnosti od toga kako su se opredjelili. U skupljanje harača glasova za glavni odbor u Srednjebosanskom kantonu je navodno poslat Kebo. On bi po stasu i brkovima najviše odgovarao Bali-begu, doduše oldtajmer verzija.

Ali, sudeći po stavovima delegata iz pomenutog kantona još pali. Strah grah vari. No kad je postalo jasno da Tihić neće uspjeti skupiti dovoljan broj glasova izašao je na kolegiju stranke sa spasonosnom idejom. On predsjednik, Bakir zamjenik, a obojica biraju po četiri svoja podpredsjednika. I dosad je bilo nekakvih neformalnih struja unutar sranke, ali je predsjedništvo uspjevalo da to amortizuje i relativizira. Ovo je prvi put da dva vodeća funkcionera biraju „svoje” podpredsjednike. Naši i njihovi podpredsjednici. Dugo je najavljivano da će glavni odbor odlučiti hoće li biti kongres ili konvencija. No kad je jedan član glavnog odbora zatražio da se izjasne o tome, njegov prijedlog je odbijen. Prijedlog je navodno odbio pedsjednik glavnog odbora ili Zumbul-aga.

To je dovelo i do pomalo komičnih situacija. Sakib Softić, koji je nedavno smijenjen sa mjesta predsjednika OO Banovići i formalno postaje šef Mirsi Kukiću, koji ga je smijenio i zauzeo njegovo mjesto. E, sad bi oni trebalo kao sarađivati. Tako je u mnogim općinama. Ne znam kako će se raspetljati ova „Rašomonijada”, ali me brine nešto drugo. Statut stranke predviđa da se konvencija može održati samo u ratu ili slučaju neposredne ratne opasnosti. Nije valjda da nam se sprema rat a da mi ne znamo. Opet! Sačekat ćemo konvenciju i saslušati tirade i hvalospjeve o jedinstvu stranke. A šta nam drugo preostaje? Ma ništa.

Osim ako Sulejman ponovo posjeti naš rudarski grad, da ga dočekamo u špaliru pognutih glava i u znak pozdrava svi skupa povičemo: ESTUN! SULTAN SULEJMAN-HAN!

Možda vam se svidi

Comments are closed.