Sulejman Tabaković: Prijateljski odnosi Hrvatske prema BiH su notorna laž, neka vrate otetu imovinu

Sulejman Tabaković, porijeklom iz BiH, nezavisni je pravnik, specijaliziran za pitanja sukcesije.

Tabaković tvrdi da će morati, ali veliki dio odgovornosti snose i bh. vlasti. Mogućnost Hrvatskoj da može iznajmljivati bh. imovinu dao je Zakon o raspolaganju državnom imovinom što ga je izglasao Sabor Hrvatske, a koji je sporan za BiH.

Procjena je da BiH ima oko 285 odmarališta na vrlo atraktivnim lokacijama širom hrvatske obale.

Sad se oni u BiH prepucavaju, da li je to imovina Federacije, RS-a ili BiH. Ali to je imovina građana BiH, jer oni su vlasnici te imovine, oni su generacijama to stjecali, Upravo Ankes G to govori, o građanima. Čak i oni građani koji su stekli državljanstvo trećih država imaju pravo na imovinu, odnosno dio onoga što su oni stekli“, kaže Tabaković.

Kada je riječ o Vili Aurora koju je preuzela kompanija “Renesansa”, čiji je vlasnik Mihail Šelkov, ruski poduzetnik Tabaković kaže da je lično pisao ministarstvu u Hrvatskoj da ne otvara javni poziv.

„Zdravko Marić je doveden na to mjesto kako bi, kao što ste vidjeli podijelio toliko nekretnina. Upozoravao sam ga lično da ne objavljuje javni poziv. On je još neke stvari stavio na natječaj, pa dobio po prstima i smijenjen je, jer je bila direktna intervencija od Američke vlade za njegovom smjenom, jer je američkim državljanima njihovu nekretninu koju su kupili stavio na natječaj“, ističe Tabaković.

Dodaje da je veliki problem u rješavanju ove problematike neznanje, kriminal i korupcija koji se proteže u svim institucijama BiH, Hrvatske.

„U Makarskoj nema gruntovnice, a pokriva se sve od Omiša do Neretve, vi dođete oni kažu nema gruntovnice. To je Državno odvjetništvo uradilo da bi blokiralo povrat imovine. Makli su gruntovne knjige. Međutim sva dokumentacija postoji i u BiH i u arhivama, a to je Aneks D Ugovora o sukcesiji.

A, ovu uzaludnost koju radi Hrvatska samo će koštati građane Hrvatske, jer će morati to platiti kao ratne reparacije, jer je BiH jedina proglasila ratno stanje i jedina ima pravo na reparacije i jedina je napadnuta od oba susjeda i jedina ima pravo i moralno i pravno i međunarodno na povrat imovine sa izuzetno visokim odštetama, jer Hrvatska već godinama ne dozvoljava da preuzme svoju imovinu“, kaže Tabaković.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar