Suhi laktovi mogu da budu znak jedne ozbiljne bolesti

0

Doktorica i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate jednako na svim dijelovima tijela.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

S druge strane, suha kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

S druge strane, suha kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa.

Psorijaza se najčešće javlja na laktovima i koljenima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Suha koža može da bude alarm i za probleme sa žlijezdama.

Štitna žlijezda luči hormon koji održava ćelije u tijelu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbjede nove ćelije koje ce zamijeniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suha i hrapava.

Dermatolog Irina savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ukoliko osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )