Sud odlučio da hrvatski gay par ipak smije udomiti dijete

Upravni sud u Zagrebu danas je poništio dosadašnja rješenja tj. odbijenice te će Ministarstvo demografije morati u 60 dana donijeti novu odluku u slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića…

Naime, Upravni sud u Zagrebu danas je poništio dosadašnja rješenja, tj. odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva.

– Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tokom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku, objasnila je Sanja Bezbradica Jelavić, advokatica koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića.

Ivo Šegota sa svojim je partnerom među prvima, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. sklopio životno partnerstvo. Već dugo imaju želju proširiti porodicu…

– Dugo smo željeli biti roditelji. Stoga smo, ubrzo nakon vjenčanja, podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanemo potencijalni posvojitelji, no odmah smo odbijeni, zbog čega smo također pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje.

To ih nije obeshrabrilo pa su odmah počeli razmatrati i opciju udomljavanja.

– Puno smo o tome razmišljali. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna skrb o djeci i da udomitelji nisu posvojitelji, no zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova.

– Jako su nas lijepo i srdačno primili, posebno psihologinja i socijalna radnica, koje su bile posebno sretne kad smo najavili da smo zainteresirani za udomljavanje dvoje ili troje djece, jer u Zagrebu hronično nedostaje udomiteljskih porodica, posebno onih s uslovima i željom za udomljavanje više djece, zbog čega su centri prisiljeni razdvajati biološku braću i sestre.

– Sve smo u potpunosti zadovoljili, dobili smo pozitivno mišljenje, svi su bili nekako sretni što se ovo događa. Međutim, od jednog trena više nam se iz centra nisu javljali. Nakon pozitivnog mišljenja, trebali smo krenuti na obaveznu edukaciju za udomitelje, nakon čega je trebalo slijediti dobivanje licence za obavljanje udomiteljstva. Odjednom više nismo mogli dobiti nikakve odgovore, a onda su nas početkom decembra 2017. obavijestili pisanim putem da ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer smo u životnom partnerstvu, objasnio je Šegota.

Možda vam se svidi

Leave A Reply