Stvari koje morate znati ako kupujete preko interneta!

Znate li da proizvode kupljene putem interneta možete vratiti u roku od 14 dana, bez navođenja razloga? Ili u kojem roku morate dobiti novac za vraćenu robu? 

Ne znate? Čitajte dalje!

Kupovina putem interneta brz je i lak način za obavljanje, kojim možete uštedjeti vrijeme i izbjeći velike gužve. Međutim, velik dio potrošača je još uvijek nesiguran, pa čak i zabrinut za svoja prava prilikom kupovine putem interneta.

Evo što treba znati kako bi vaša božićna kupovina putem interneta bila sigurno i ugodno iskustvo.

Posebno obratite pažnju na ime i kontakt podatke te poštansku adresu trgovca od kojeg kupujete. S obzirom na to da su vam dužni pružiti te informacije, nikada se ne oslanjajte isključivo na e-mail adresu ili poštanski broj. Zašto? Pa, ako niste zadovoljni dostavljenim proizvodom, trebaće vam točan kontakt trgovca.

Takođe, uvijek pročitajte sitna slova kako bi znali na što ste pristali te obratite pažnju i upoznajte se s uslovima otkazivanja i povratka robe.

Evo što još kažu u Evropskom potrošačkom centru. Imate pravo:

Predomisliti se – možete otkazati narudžbu u roku od najkasnije 14 dana od primanja narudžbe bez navođenja razloga te vratiti proizvod. Trgovac mora vratiti novac u roku od 30 dana. Moguće je kako ćete morati platiti troškove slanja robe natrag trgovcu.

Imajte na umu kako pravo na povrat nećete imati kada kupujete proizvode kojima ubrzo ističe rok trajanja (poput hrane), za proizvode napravljene po mjeri, avionske i karte za voz, karte za koncerte, hotelske rezervacije za određene datume, iznajmljivanje automobila ili za zapakovane nosače podataka, poput DVD-a čiji ste omot skinuli nakon primanja.

Dobiti robu na vrijeme – kupljena roba treba biti isporučena najkasnije za 30 dana, osim ako ste se drugačije dogovorili s trgovcem

Biti u potpunosti informirani o trgovcu – to uključuje ime i adresu, glavna svojstva proizvoda ili usluge, njihovu konačnu cijenu s PDV-om, troškove dostave, način plaćanja te način i rok isporuke.

Dobiti dvogodišnju garanciju – kupnja putem interneta u tome je potpuno jednaka kupovini u fizičkoj trgovini.

Kako možete riješiti problem, ukoliko se pojavi? 

Prvo treba kontaktirati trgovca i podnijeti pritužbu na proizvod ili uslugu, pismenim putem ili putem elektronske pošte.

Svakako provjerite imate li dodatna prava u garanciji, poput prava na popravak u lokalnom servisu, iako je proizvod kupljen u drugoj zemlji.

Ako ste nezadovoljni s rješavanjem vaše pritužbe i reklamacije, javite se za pomoć Evropskom potrošačkom centru.

(Tportal)

Možda vam se svidi

Comments are closed.