Stručnjaci upozorili: Prvi red do mora morat će se iseliti u narednim godinama

0

Jadransko more već je ugroženo klimatskim promjenama, u Hrvatskoj je najugroženije području delta Neretve, a prvi red do mora u Dalmaciji morat će se iseliti u narednih stotinjak godina, upozorio je splitski naučnik Ivica Vilibić.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dio dalmatinskih gradova već sada je ugrožen. Najstariji dio Šibenika, Dolac, već sada redovno poplavi, kao i dio Trogira, riva u Starom gradu na Hvaru, a evo nedavno je i poplavljena cijela plaža u Omišu, kao i Dioklecijanovi podrumi – naveo je Vilibić.

On objašnjava da će to u budućnosti ići ka gorem, a da je najugroženije područje u Hrvatskoj delta Neretve, prenose hrvatski mediji.

Prije desetak dana u dubrovačkom akvatoriju, pored otoka Sveti Andrija, izmjeren je val visok 10,82 metra, što je najviši val na Jadranu otkako postoji mjerenje.

Vilibić kaže da procjene za stotinjak godina predviđaju da će se na sjevernom i na južnom Jadranu visina valovi popeti i do 13 metara.

On je napomenio da nisu svi dalmatinski gradovi isti, ali da je činjenica da je nivo mora porastao od vremena kada su izgrađeni, tako da je neminovno da će se Hrvatska suočavati s poplavama na nekim dijelovima dalmatinske obale.

Nivo mora je od 1900. do 2016. godine porastao između 16 i 21 centimetar, a samo u periodu od 1993. do 2017.godine za čak 7,5 centimetara.

Prema najnovijoj procjeni, do kraja ovog stoljeća nivo svjetskih mora porast će od 62 do 238 centimetara. To će se, kako predviđa Međunarodni panel za klimatske promjene UN (IPCC), dogoditi u slučaju najgoreg scenarija – porasta temperature za pet Celzijevih stepeni.

Ako bi svijet do kraja stoljeća postao topliji za tri stepena, američki naučnici tvrde da bi nivo mora mogao porasti čak između 4,3 i 9,9 metara.