Stručnjaci objašnjavaju šta činiti u zaglavljenom liftu: Jedan savjet sprečava gotovo sve nesreće

Krajem avgusta u liftu koji se nalazi u jednom od nebodera u centru Tuzle povrijeđen je 26-godišnji mladić. On je zadobio teške povrede, a uzrok nesreće je nepoštovanje primarnog savjeta za osobe koje ostanu zaroboljene u zaglavljenom liftu.

Naime, mladić je nakon što je lift stao, otvorio dvostruka drvena vrata lifta, te razbio staklo na metalnim vratima i tako pokušao izaći. Međutim, nakon što je mladić zakoračio kroz uzak prostor u sredini željeznih vrata, lift je, najvjerovatnije zbog gubitka težine osobe u liftu, ponovo krenuo.

Povrijeđeni je ostao priklješten i morali su ga izvući tuzlanski vatrogasci.

Najvažniji savjet

– Najvažnije je ne paničariti i nipošto pokušavati na nasilan način napustiti kabinu lifta koji je zaglavljen – kaže Senad Ahmetagić, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice grada Tuzla.

Nesreće u liftu dešavaju se, u najvećem broju slučajeva, samo u dvije situacije i zbog toga je veoma važno znati šta se ne smije raditi.

– Sve nesreće s kojima sam se ja susretao desile su se prilikom nepravilnog izlaska iz kabine lifta ili prilikom nestručnog izvlačanja osobe iz lifta. Meni nije poznato da se kabina nekog lifta otkačila ili da je uzrok nesreće pokvaren lift – kaže Nedžad Bešlagić, vlasnik tuzlanske firme “Bosna lift” i čovjek koji se upraviteljskim poslom u zgradama bavi već 43 godine.

Dakle, ukoliko lift ne kreće potrebno je slijediti jednostavne upute.

– Iznad svake table sa brojevima spratova u kabini lifta moraju se nalaziti brojevi telefona upravitelja zgrade, tako je propisano zakonom. Ukoliko brojeva nema uvijek možete pozvati vatrogasce na 123. Kada dođe ovlaštena osoba treba uspostaviti kontakt i slijediti upute – objašnjava Bešlagić.

Firma “Bosna lift” nedavno je sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice grada Tuzla održala radionicu na temu spašavanja iz liftova, na kojoj su razmijenjana iskustva. Naime, “Bosna lift” pored odobrenja od nadležnog instituta za održavanje liftova i spašavanje iz njih ima i odobrenje da vrši i obuku o metodama spašavanja u liftovima.

Spašavanje i ovlaštenja

Inače, prema naredbi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH spašavanje iz lifta obavlja upraviteljska firma, koji sklapa ugovor sa vlasnikom. Održavatelj ima pravo da stanare zgrade obući i osbosobi za spašavanje osoba iz lifta i za to im obezbijedi potrebnu opremu.

– Nas vatrogsce uglavnom zovu kada se dogodi neki incedent i onda se radi o pravom spašavanju sa osobama koje imaju teže povrede, najčešće nagnječenja. Za spašavanje se koristi standardna oprema koji mi posjedujemo. Ipak, najvažnije je da građani urade što mogu da spriječe teže posljedice. Mi živimo u tehnološki naprednom dobu, ali mnogo toga ne znamo o stvarima koje svakodnevno koristimo – upozorava vatrogasac Senad Ahmetagić.

On apeluje i na roditelje da upozore djecu da ne uništavaju naljepnice sa kontakt telefonima u liftu te da se svi ponašaju odgovorno u problematičnim situacijama, jer je to dovoljno da se spriječe nesreće.

Odgovornost je i na vlasnicima lifta koji moraju provjeriti kome su povjerili liftove na održavanje, odnosno da li određena firma posjeduje sva potrebna odobrenja.

Izvor: Faktor

Možda vam se svidi

Leave A Reply