Stručnjaci objasnili: Kako razlikovati COVID-19 od gripe i koja infekcija uzrokuje teže slučajeve

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i COVID-19 izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu.

Ono što sve zanima jeste – kako razlikovati simptome?

Ono što sve zanima jeste – kako razlikovati simptome?

Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti.

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za COVID-19, saopćili su iz njemačkog Instituta Robert Koch.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvještaju objavio da su najčešći znaci COVID-19 kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva te temperatura u 38 posto slučajeva.

Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No, laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Prema tvrdnjama ljekara, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, groznicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se upoređuju COVID-19 i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koch.

U prosjeku, oboljeli od COVID-19 zahtijevaju duže bolničko liječenje.

Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i tamo duže ostaju na liječenju. Na respiratoru, poređenja radi, završi 22 posto oboljelih od COVID-19 u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply