Stručnjaci i pčelari o perspektivama i razvoju pčelarstva u BiH!

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizirao je danas (srijeda) skup “Perspektive i razvoj pčelarstva”, na kojem se okupilo više od stotinu proizvođača, pčelara, predstavnia udruženja, ali i veterinara i stručnjaka koji brinu kako o zdravlju pčela, tako i o zdravlju ljudi, a stručnjaci-predavači koji su došli iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Zenice bili su najpoznatija bh. imena za ovu oblast.

Skup uokviru projekta “Razvoj pčelarstva” je podržalo kantonalno Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona. Uvodničar Benijamir Haurdić dr.vet.med., iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je govorio o zakonskoj regulativi, praksi i pisanim i i nepisanim pravilima dobre higijenske i dobre pčelarske prakse.

Sistem mora biti uz pčelare

Profesorica dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu) je dala globalni “presjek” stanja pčelarstva u svijetu i BiH, uz naglasak da su Evropa, a pogotovo BiH područje gotovo idealno za pčelarstvo i proizvodnju meda i proizvoda od meda.

Okupljeni na skupu su mogli čuti mnoštvo aktuelnih tema i podataka kroz njeno izlaganje “Klimatske promjene i bolesti pčela“,

Potom je dr. Violeta Santrač, gošća INZ-a iz Veterinarskog Instituta RS “Dr. Vaso Butozan“ Banja Luka ukazala na potrebu opreza prilikom korištenja hemijskih sredstava, kroz svoju temu „Vitalnost u odnosu na učešće patogena u pčelinjoj zajednici i dijagnostička potreba“.

Ekspertica za bolesti pčela dr. Santrač je istakla da bh. pčelari treba da osjete da iza njih stoji sistem koji im omogućuje da se ravnopravno mogu baviti pčelarstvom, ali i da postoji konekcija između nauke i prakse, te da su ovakvi skupovi prilika za to.

– BiH ima sjajne pčelare, ali takvu sliku o bh. pčelarstvu kvari prodaja meda i pripravaka turistima u parkovima prirode, ispred raznih vjerskih objekata, a koji često nisu ispravni niti imaju kvalitet. Potrebno je uozbiljiti inspekcijske procedure, te raditi na popularizaciji i primjeni postojećeg znanja među proizvođačima. Postoji veliki prostor između savremenih naučnih praksi i pčelarskih praksi na terenu, istakla je.

Na kraju, zasigurno jedan od najvećih regionalnih stručnjaka iz ove oblasti prof.dr. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli upoznao je pčelare sa temom „Apiterapijska svojstva pčelinjih proizvoda“.

– Ocjena kvaliteta meda kojeg jedemo jedno je od najtežih pitanja, ali med koji se nalazi u prometu u Bosni i Hercegovini uglavnom je dobar – kazao je pčelarima prof. Jašić i dodao “kako su pčelari svjesni da ima problema s medom koji se uvozi, jer ne proizvodimo dovoljno meda kolike su naše potrebe”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply