Strah od letenja? Šanse da će se avion srušiti 0,000042 posto

Tijekom 2014. bilo je 19 avionskih nesreća i u njima je poginuo 671 čovjek. Ako pogledamo statistiku, ispada da se na svakih 2,38 milijuna letova srušio avion.

Prošloe sedmice svijet je šokirao pad aviona TransAsije u rijeku u Tajvanu. Prije nešto više od mjesec dana u Indoneziji se srušio avion AirAsije. Nestali avion Malaysian Airlinesa još traže. Zbog globalne histerije koju su izazvali ti slučajevi, pomislili biste da je letenje postalo vrlo riskantno, ali to je daleko od istine, piše 24sata.hr

S obzirom na to da su avioni letjeli 45,2 milijuna puta prošle godine, sigurnost je takva prijevoza na najvišoj razini ikad.

”Osim ovih padova u Maleziji i Tajvanu statistika sigurnosti je još vrlo visoka. Kad usporedite avione s brodovima i vozovima, oni ipak moraju poletjeti kao samostalno tijelo u zrak”, rekao  je Dinko Vodanović, inspektor za avionske nesreće.

Dodaje kako se u sigurnost letova doslovno ulaže svaki dan. Prate se sve nesreće i pomno analiziraju kako bi tvrtke što prije uklonile moguće tehničke kvarove. Ništa ne prepuštaju slučaju pa se tako inspektori svih zemalja Europe tri put na godinu susreću kako bi razmijenili iskustva. Uspoređuju vlastite podatke kako bi unaprijedili sustav, javlja 24sata.hr

Treba napomenuti kako u statistike o nesrećama nije uključen i pad aviona Malaysian Airlinesa na letu MH17 iznad Ukrajine. Tad je poginulo 298 ljudi, a inspektori su kao uzrok naveli rat između Ukrajinaca i separatista.

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.