Stotine Makedonaca darivalo krv na dan rođenja Tošea Proeskog

Više od 300 osoba darivalo je krv u makedonskoj prijestolnici Skoplju povodom rođendana tragično preminule pop zvijezde Tošea Proeskog, javlja Anadolu Agency (AA). 

Kampanju darivanja krvi je organizovao makedonski Crveni križ u skopskom Domu armije.

Brojni darivaoci krvi koji su se odazvali kampanji pokazali su da su lik i djelo poginulog pjevača još uvijek poštovani i omiljeni u njegovoj domovini.

Njegovi fanovi su nakon darivanja krvi upisali svoje poruke u knjigu utisaka. Većina ih je napisala kako je pjevač bio oličenje dobrote i dobrotvor i da bi svijet trebao više slijediti njegov način života i pomaganja ljudima.

“Toše, ti si besmrtni anđeo”, jedna je od poruka upisanih u knjizi.

Rođendan Proeskog se na različite načine obilježava i u drugim dijelovima Makedonije. Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov je jučer sa akreditiranim stranim diplomatama posjetio Spomen kuću Proeskog u Kruševu.

Toše Proeski je rođen na današnji dan 1981. godine. Brzo je postao miljenik publike na cijelom Balkanu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se desila u hrvatskoj Novoj Gradišci 16. oktobra 2007. godine. Dan kasnije sahranjen je u rodnom Kruševu u Makedoniji, gdje je 2011. godine otvorena i njegova Spomen kuća.

Foto:Anadolija

Radio Sarajevo

Možda vam se svidi

Comments are closed.