11.8 C
Kakanj
Petak, 7 Maja, 2021

„STOP“ izletničko-turističkom konceptu kupovine: Naći će taj kakanjski kupac stotinu razloga zašto nije „IN“ kupovati u Kaknju

Ekonomski patriotizam je mehanizam za spas domaće ekonomije. „Kupujmo domaće“ je povik onih koji razumno promatraju činjenicu da prosperiteta nema bez uvažavanja i kupovine domaćeg proizvoda i korištenja domaće usluge.

Princip „Kupujmo i koristimo domaće“  spušten sa šireg društvenog opsega na lokalni nivo znači „kupuj svoje, kupuj od svojih komšija, kupuj u svom gradu, kupuj tamo gdje plaću zarađuju tvoja djeca, djeca tvojih poznanika, rodbine i prijatelja…“.

Ovakav način ekonomskog lokalpatriotizma u Kaknju još je u povojima. Među građanima Kaknja još je u značajnoj mjeri prisutan turističko-izletnički koncept kupovine.

I ne bi u tome bilo ništa čudno i zabrinjavajuće da takve turističko-izletničke karavane pristigle iz drugih gradova srećemo u Kaknju. Ali ne, takve ako i postoje očito zaobilaze Kakanj, osim nešto malo svijetlih izuzetaka.

Ilustrativno i pojednostavljeno, to u Kaknju u nebrojeno slučajeva izgleda ovako.

Jutro se budi, komšija bruji traktorom, obrađuje njivu. Zna se da prodaje povrće i od toga hrani porodicu.

Trgovinske radnje već u cik zore su okićene raznovrsnim proizvodima. Dostupne su na svakom uglu, vlasnici se bore da svakodnevno imaju dobru ponudu.

Radnje svakovrsne robe, prehrane, tekstila, sportske opreme, slatkiša, izlog do izloga, ugostiteljski objekti, marketi, sve ukrašeno, bogato i raznovrsno…

Kakanjski vrijedni radnik očekuje svoje prve jutarnje kupce. Valja plaću zaraditi, a to se postiže dobrom ponudom i pažnjom prema kupcu.

Gleda taj vrijedni kakanjski radnik u svog Kakanjca, da dođe, kupi robu i koristi uslugu u svom gradu.

A tog kakanjskog kupca često nema. Upalio automobil, sipao gorivo (nekad to čini i van Kaknja ako se „crvena“ nije upalila), i otišao dalje, 5, 10, 15, 20 kilometara daleko od Kaknja da potroši svoj novac.

Mimoišao se sa komšijom koji traktorom obrađuje zemlju i prodaje povrće, projurio pored kakanjskih izloga koje je ukrasio vrijedni kakanjski radnik, mahao svojim poznanicima koji čekaju mušteriju ispred svojih radnji, u retrovizoru ostavio kakanjske solitere i otišao trošiti svoj novac u drugom gradu.

Naći će taj kakanjski kupac stotinu razloga zašto nije „IN“ kupovati u Kaknju. Tamo negdje je jeftinije, a potrošio 20-30 KM goriva, platio parking, često umorio sebe i svoju porodicu…

Tamo negdje je bolja ponuda, a znao se dva puta vratiti zbog reklamacije ili servisa. A uz to nije ni probao provjeriti šta se sve nudi u Kaknju.

Tamo negdje ima više prostora, jer eto u Kaknju zna zapeti kolicima od gondolu dok kupuje robu…

Tamo negdje je ljepša i prostranija kabina za probati odjevni predmet.

Tamo negdje ne poznaje nikog od radnika, pa je kao eto to razlog da se osjeća opuštenije.

Svakakvih razloga ima, sem razumnih.

Da se razumijemo, treba putovati, posjetiti druge gradove i druge sredine, ali je apsurdno vraćati se sa tog puta sa mjesečnim namirnicama, ćilimima, zavjesama, namještajem…

Sve to ima u Kaknju.

A sutra će taj isti kakanjski kupac s prijekorom pitati zašto se zatvaraju kakanjske radnje, zašto kakanjska djeca nemaju posla.

Zato „STOP“ kakanjskom izletničko-turističkom konceptu kupovine, „STOP“ kakanjskim karavanama koje novac troše van Kaknja.

Kakanjski vrijedni radnik čeka, kakanjski proizvođač pogleda, čeka svog Kakanjca.

Valja plaću zaraditi, valja porodicu prehraniti, djecu školovati… (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO