Što bi se dogodilo da kisika nestane na samo pet sekundi?

Svi znamo da bez kisika ne možemo živjeti, ali jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao život na Zemlji da kisika nestane, i to na samo par sekundi. Bi li uopće ostalo života?

BuzzFeed je objavio video u kojem otkriva što bi nam se sve moglo dogoditi da nam na svega pet sekundi nestane kisika.

1. Svi koji se sunčaju odmah bi dobili opekline od sunca, budući da kisik u zraku čuva našu kožu od UV zračenja

2. Dan bi se pretvorio u mrak – što manje čestica od kojih se svjetlost može reflektirati postoji u zraku, to će nebo postajati tamnije

3. Nestalo bi vode, jer njezin važan sastojak upravo i jest kisik. Ovo se odnosi i na nestanak mnogih biljki koje sadržavaju visok udio vode.

4. Svi neobrađeni komadi metala ‘priljepili’ bi se jedni uz drugo. Jedina stvar koja zapravo sprječava metalne predmete da se ‘spoje’ jest kisik, a nestankom njega naprosto bi se zavarili razni dijelovi metala.

5. Zemljina kora na površini bi se smrvila, jer se ona zapravo sastoji 45 posto od kisika.

6. Svačije unutrašnje uho bi eksplodiralo – Ljudi bi izgubili oko 21 posto zračnog pritiska u ušima, pa unutrašnji dijelovi slušnog sustava ne bi izdržali.

7. Sve zgrade koje su izgrađene od betona kolapsirale bi. Kisik je najvažnija veza kemijskih sastojaka betona koji ga drži čvrstim, pa bi njegovim nestankom podrška nestala i zgrade bi se naprosto urušile. (N1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.