Stiže snijeg, aktiviran Meteoalarm: Pazite gdje putujete ovih dana

U Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi žuti Meteoalarm

Hladno vrijeme koje je jutros dočekalo brojne građane Bosne i Hercegovine, nastavit će se i tokom i subote, a na oprezu trebaju biti najviše oni koji planiraju putovati u petak i za dane vikenda.

U Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi žuti Meteoalarm, navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Već u petak se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 centimetara.

Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 1 do 5, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

U subotu također oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većem dijelu Bosne, od 5 do 15, u centralnim i istočnim područjima lokalno od 25 do 30 centimetara.

Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 4 do 9, a najviša dnevna od -5 do 1, na jugu od 5 do 10 stepeni.

Ilustracija

Oni koji planiraju putovati u i kroz Hrvatsku, dodajemo da je meteoalarm DHMZ-a oglasio Meteoalarm žute, odnosno narančaste boje, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno, piše Radiosarajevo.ba.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača većeg od 30 cm, osobito u Lici. Visina snijega mogla bi doseći od 20 do 50 centimetara.

U Srbiji i Crnoj Gori sitacija je malo bolja. U Srbiji će sutra na snazi biti žuti Meteoalarm, koji će u nedjelju prijeći u narandžasti. Većeg snijega u tom dijelu regiona ne bi trebalo biti, tek bi se u nedjelju mogla pojaviti susnježica.

U Crnoj Gori najavljuju oblačno s kišom i temperature iznad nule.

Možda vam se svidi

Leave A Reply