Stiže nam hladni talas koji će donijeti i obilnije padavine

0

Kada su u pitanju vremenske prognoze, prilično je dinamična situacija širom Evrope i očekuju se drastične promjene vremenskih prilika

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U narednih nekoliko dana moglo bi doći do obilnih snježnih padavina koje će primarno pogoditi predio jugozapadne i istočne Evrope, javila je stranica “Severe Weather Evrope”.

Kada su u pitanju vremenske prognoze, prilično je dinamična situacija širom Evrope i očekuju se drastične promjene vremenskih prilika u narednih nekoliko dana.

Naime, doći će do intenzivnih padavina, kiše u nizinskim predjelima koje će najprije zahvatiti Grčku i snijega na višim nadmorskim visinama, koji će se širiti prema sjeveroistoku. Naime, Grčka bi se mogla naći u problemu s obzirom na to da bi obilne padavine vrlo lako mogle dovesti do velikih poplava.

Već se izvještava o padanju snijega na području Balkana, uključujući Rumuniju i Bugarsku. Snijeg se isto tako očekuje u velikim dijelovima Bugarske i Rumunije, kao i u Ukrajini i Moldaviji.

Također, u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj i dijelovima Slovenije također bi mogao pasti snijeg u toku naredne sedmice.

Također, treba istaći da je moguće očekivati padavine i na Pirinejima i južnom krilu Alpa u sjevernoj i sjeverozapadnoj Italiji.

Temperature za vikend

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je moguća slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko 7 °C.

U nedjelju 18.11.2018., u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro, uz postepeno naoblačenje poslije podne ili u večernjim satima. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne je moguća pokoja pahulja snijega.

Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 2 do 8, a dnevne od 3 do 9, na jugu od 10 do 14 °C.