Stihovi šokirali Srbiju: Na Eurosong bi s pjesmom koja govori o ubistvu žene

NA SRPSKOM izboru za pjesmu Eurovizije, poznatijem pod imenom Beovizija, izbio je pravi skandal. Jedna od 24 pjesme u natjecanju tekstom je pozivala na nasilje nad ženama, zbog čega se oglasio i Autonomni ženski centar.

“Ponio sam bombu, ponio sam draga, jer te ludo volim. Ako kažeš ne, raznijet ću ja sve. Čik mi reci ne, eksplodirat će”, stihovi su pjesme koji su alarmirali javnost, prenosi “Index“.

“Zahtijevamo hitno povlačenje pjesme Svadba velika, koju izvode Bora Dugić i Balkubano, iz natjecanja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radiotelevizije Srbije, gdje se pjesma promovira. Nedopustivo je davati javni prostor i promovirati pjesmu čiji tekst eksplicitno poziva na ubojstvo žene koja je rekla ne i koji potiče ideju da žena mora biti ‘moja ili ničija’ te lažno navodi da situacija iz pjesme opisuje osjećaj ljubavi”, poručili su iz Autonomnog ženskog centra.

Navele su i kako u Srbiji svake godine bude ubijeno između 30 i 40 žena te kako se situacija neće promijeniti ako se ovakve stvari toleriraju i ako autori pjesme ne preuzmu odgovornost.

Pjesma ipak nije povučena iz natjecanja, ali joj je nakon burne reakcije javnosti izmijenjen tekst.

“Shvaćajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pjesme mogao poslati, Radiotelevizija Srbije je, u dogovoru s autorima, donijela odluku da tekst pjesme bude promijenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli prikladan autorski izraz te se zbog toga ispričavaju, naglašavajući da im to nije bila namjera. RTS želi jasno dati do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama”, piše na službenim stranicama RTS-a.

U novoj verziji teksta bomba je postala burma, a umjesto eksplozije pjevača će zaboljeti srce.

 

 

(Kakanj-X / Muzika – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply