Stiglo pojašnjenje iz Islamske zajednice: Evo koliko vjernici trebaju izdvojiti na ime zekata

Davanje zekata u islamu je obaveza, a on podrazumjeva izdvajanje tačno određenog dijela imetka u dobrotvorne svrhe, za sve one koji ispunjavaju uvjete za to.

Inače, zekat je četvrti stub islama, po tradicionalnom poretku, iako je po važnosti treća praktična dužnost islama, po važnosti odmah nakon namaza.

Zekat su dužni dati svi muslimani koji ispunjavaju uvjete. Prema odluci Vijeća muftija IZ BiH, svi muslimani koji posjeduju novac u iznosu od 6.640 KM (3.405 eura), dužni su dati zekat koji iznosi 2,5 posto.

Kako je pojasnio rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut, isti iznos se odnosi na zlato, srebro, nekretnine…

– Od iznosa koji posjeduju vjernici trebaju izdvojiti 2,5 posto od tog iznosa na ime zekata i na taj način očistiti svoju imovinu. Isti iznos se odnosi na zlato, srebro, nekretninu i trgovačku robu, dok za nisab za poljoprivredne proizvode i stoku važi drugi propis i drugi iznosi koji se također obračunavaju – kazao je Arnaut za portal Faktor.

Davanje vitri

Osim zekata, svi muslimani su obavezni da daju sadekatu-l-fitr (vitre).

Sadekatu-l-fitr je obaveza muslimana koja podrazumijeva davanje određenog iznosa iz svog imetka kako bi se, primarno, davalac, postač očistio od mogućih počinjenih grešaka u toku posta…

Prema Vijeću muftija, sadekatu-l-fitr za 2019. godinu iznosi, za prvu kategoriju, po osobi 20 KM, za drugu kategoriju deset KM i sedam KM za treću kategoriju.

Visina vitri za dijasporu iznosi 20 eura za prvu kategoriju, 15 eura za drugu i 10 eura za treću kategoriju davalaca.

Možda vam se svidi

Leave A Reply