Štedi li zatvaranje aplikacija bateriju mobitela?

Kratko trajanje baterije najveći je problem pametnih telefona, barem za većinu korisnika. Mnogi su mislili kako će zatvaranjem aktivnih aplikacija produžiti vijek trajanja svoje baterije, no pitanje se samo po sebi postavlja – pomaže li to u praksi? Možda ćete se začuditi, ali time zapravo stvarate kontra efekt.

Ekipa CNeta odlučila je pozabaviti se teorijom koju su mnogi od nas koristili, uvjereni kako je to ispravno i kako tako uspijevamo sačuvati bateriju. Naime, svi smo upoznati s činjenicom da aplikacija ostaje aktivna nakon što iz nje izađemo pritiskom dugmeta Home.

Tačnije, ona ostaje zapisana u radnoj memoriji (RAM) telefona, te nakon što je ponovno pokrenemo ona će nas vratiti gdje smo zadnji puta stali.

Aplikaciju je moguće u potpunosti isključiti, odnosno, izbrisati iz radne memorije koristeći task manager pametnog telefona. Mnogi od nas vjerovali su kako potpunim gašenjem svih aplikacija štedimo bateriju, no postigli smo kontra efekt. Kod ponovnog pokretanja iste aplikacije, ona će se morati ponovno upisati u vašu radnu memoriju, a to će zahtijevati dodatne napore vašeg telefona, što u konačnici znači veći trošak baterije.

Ipak, nije sve tako crno, postoji nekoliko trikova pomoću kojih je moguće sačuvati bateriju od brzog trošenja, a o kojim se metodama radi pogledajte u video prilogu. (Novovrijeme.ba)

Možda vam se svidi

avatar