Starica Zuhra Džaferović spava na betonu pred tuđom kućom

Posljednjih nekoliko dana Zuhra Džaferović (85), mještanka Kevljana kod Prijedora, spava na betonu. Pred tuđom kućom u kojoj je sama živjela nepune dvije godine i koju je morala napustiti. Nesretnoj ženi koja ima i određenih psihičkih problema mještani su donijeli spužvu za spavanje, jastuk, pokrivač…

Donose joj i hranu i uveliko, po riječima Kasima Pervanića, člana Savjeta MZ Kevljani, na njenoj zemlji grade joj manju kuću od nekih 20 tak kvadrata u kojoj će se konačno smiriti.

– Sve bi trebalo biti završeno do kraja ove nedjelje. Do tad će Zuhra spavati pod vedrim nebom. Onima koji joj pomažu sam objasnio da ona nije za boravak u Domu za starija lica. Nije agresivna, ali često mijenja raspoloženje. Čas pjeva, čas se smije, a čas plače. Nedavno je izazvala i požar, umalo nije izgorila, a davno je pocijepala i sva svoja dokumenta, čak i rješenje o penziji koju je primala iz Federacije tako da sad nema nikakvih primanja. Njen slučaj ne može da riješi ni socijalno, jer ima djecu koja bi se o njoj trebala starati. Dođe joj unuka, a ima i dobrih ljudi koji se trude da joj pomognu – rekao nam je u telefonskom razgovoru Pervanić, koji je ovih dana angažovan na izgradnji Zuhrine “kuće” u kojoj će biti jedna manja soba.

Kontakt telefon Kasima Pervanića, koji mogu pozvati oni koje žele da pomognu osamdeset petogodišnjoj Zuhri, je 061 458 083. Pomoć mogu uplatiti i na račun Fonda solidarnosti u Kozarcu kod Prijedora ili na račun koji je otvoren na ime Kasima Pervanića, a za pomoć Zuhri Džaferović u Unicredit bank AD Banjaluka.

Avaz.ba

Foto: Avaz.ba
Možda vam se svidi

Comments are closed.