Stanje na putevima u BiH: Problemi zbog poledice, saznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Izačić i Glamoč-Mliništa.

”Na putnom pravcu Livno-Drvar skrećemo pažnju na kišu koja ledi u dodiru sa tlom. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su na planinskim prevojima, kao i u usjecima. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica”, saopšteno je.

”Zbog sanacije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila obustavljen je i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor”, navedeno je u saopštenju BIHAMK-a.

Vremenska prognoza za utorak

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme uglavnom sa kišom, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica mogu padati na području Krajine. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom.

U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera. Na cijelom sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C. U Krajini se najviša dnevna temperatura zraka prognozira između 2 i 5°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9°C, saopšteno je.

Možda vam se svidi

Leave A Reply