Stanari su zadovoljni: Pogledajte kako izgleda danas zgrada romskih porodica u Kaknju

Decenijski problem koji nikada nije rješavan, koji je uvijek bio na margini društva, posljednjih godina se rješava. Radi se neuslovnom životu stanovnika romskog naselja Varda. Pokrenute su brojne aktivnosti oko rješavanja ovog problema, a rezultat toga je izgradnja zgrade za članove romske populacije u kojoj živi 12 porodica !!

Na Dan nezavisnosti, prvi mart 2014 godine,12 socijalno ugroženih romskih porodica je dobilo svoj novi dom. Radi se o 12 stanova koji su izgrađeni zajedničkim snagama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općine Kakanj koji su pokretači ove inicijative kako bi se riješio višedecenijski problem.

Danas ovi stanari izražavaju zadovoljstvo činjenicom da su na besplatnoj osnovi dobili stanove na korištenje naglašavajući kako su ranije živjeli u neuslovnim prostorijama bez kupatila i infrastrukture. Ukazali su i na probleme koje imaju u pogledu nezaposlenosti i obezbjeđenja egzistencije, te su naglasili da i pored ovih problema šalju djecu u školu.
[doptg id=60]

“Uslovi su dobri, mnogo bolji nego što su bili na Vardi. Jedino nam dolazi veliki račun za vodu. Razumijem da se mora plaćati I struja I voda, ali nama dolazi veliki račun za vodu.” – kazao je stanar Ibro Ramić

“U stanu živi nas petero. Imam dijete koje školujem, a od mjesečnog doplatka od 30 maraka se ne može živjeti. Naše režije su od 100-120 maraka, a moj muž ne radi. Zadovoljni smo uslovima života u novim stanovima”– kazala je stanarka Emina Ramić.

“Ja sam prezadovoljna. Živjela sam kod muže u jednoj prostoriji bez kupatila I bez struje. Nogo im hvala na ovome, ja sam prezadovoljna. Kao I većina nas, I mi smo nezaposleni I teško nam je plaćati sve režije.”- priča stanarka Jasmina Fafulić.

Uz već izgrađenih 12 stanova u naselju Varda, implementacijom dodijeljenih sredstava, uz učešće Općine Kakanj u obliku dodjele zemljišta, potrebnih dozvola i sl, brojka stanova koji će biti dodijeljeni Romima će iznositi 24. Alarmantni su pokazatelji stanja u kojem su romi živjeli prije preseljenja u novu zgradu.

“Tokom nedavne analize potreba za stambeno zbrinjavanje Roma na području Kaknja utvrđeno je da je 65 objekata u kojima živi 69 porodica Roma sa ukupno 275 članova neuslovno za stanovanje, 117 objekata u kojima živi 141 romska porodica sa 667 članova treba rekonstrukciju, a samo 24 objekta u kojima živi 26 porodica sa ukupno 114 članova su uslovna za stanovanje.” – rekao je portparol Općine Kakanj Evelin Memić.

Iz tog razloga je došlo do izgradnje 12 stanova za pripadnike socijalno ugroženih članova romske populacije. Općina Kakanj svojim srdstvima nije mogla iznijeti ovaj projekat samostalno. Ozbiljnim pristupom preblemu javili su se i donatori.

Evelin Memić - portparol Općine Kakanj
Evelin Memić – portparol Općine Kakanj

“Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” i Općina Kakanj će u naselju Varda graditi 8 stanova za stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih romskih porodica. Listu korisnika ovih 8 stanova uskoro ćemo objaviti nakon što istu verificira donator. Općini Kakanj odobren je i novčani iznos od 190.000 KM od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u svrhu izgradnje nove 4 stambene jedinice za Rome, te izradu urbanističkog plana naselja Varda, uređenje lokacije i infrastrukturu. Lista korisnika ova 4 stana je već sačinjena i verificirana. Prema listi, ova 4 stana će koristiti Ramić Hašim, Ramić Avdo, Agić Juso i Ramić Džemal, svi trenutno nastanjeni na Vardi.” – završava Memić.

Prema dostupnim informacijama, uskoro se očekuje potpisivanje ugovora oko izgradnje pomoćnih objekata zgrade u kojoj su smješteni članovi romske populacije.

Ovih dana se očekuje i potpisivanje ugovora oko izgradnje novih 12 stanova. Općina Kakanj nastavlja sa istim aktivnosti i ubuduće. Već je aplicirano za sredstva Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH jer se planira graditi još novih šest stambenih jedinica.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.