14.4 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Stambeno zbrinjavanje u Kaknju: Niko nije zaboravljen!

U blizini Autobuske stanice Kakanj realizirani su radovi na izgradnji kuće za Aišu Jašarspahić koja je tokom majskih poplava ostala bez svog doma. Aiši Jašarspahić je u svrhu pomoći za izgradnju stambenog objekta dodijeljeno 23.250 KM.

pov
Foto: Kuća Aiše Jašarspahić, zabilježeno nedavno kada su realizirana radovi na pokrivanju

Osim Aiše Jašarspahić, u svrhu pomoći za izgradnju stambenih objekata vlasnicima sa totalnom štetom, po 23.250 KM dodijeljeno je i Selimu Kariću, Šidi Rojo i Sadiki Tursum, Ademu Habiboviću je dodijeljeno 27.000 KM, dok je Čajo Namiru dodijeljeno 39.750,00 KM.

Za sestre Arnaut iz Hausovića čiju je kuću uništilo klizište u maju prošle godine kuću je izgradila kakanjska firma “DSM TRADE”.

kh
Kuća koju je izgradila firma “DSM TRADE”

Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA će na području Kaknja izvršiti rekonstrukciji do 200 objekata koji su uništeni ili oštećeni u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Uskoro će biti isplaćena i novčana pomoć porodicama iz naselja Bare koje su usljed aktiviranja klizišta u januaru tekuće godine ostale bez domova.

Jedna porodica čiji je uništeni stan-baraka montažnog tipa, prema procjeni, vrijedio 12.000 KM sada će od Općine Kakanj dobiti 12.000 KM pomoći po osnovu štete nastale uništenjem objekta, plus po 2.000 KM za svakog člana porodice (za porodice koje su stanovale u predmetnim objektima u momentu nesreće), plus 3.000 KM za uništeno pokućstvo, plus po 4.000 KM za članove porodice koji su povrijeđeni, dok će porodici u kojoj je zabilježen smrtni slučaj biti isplaćeno i 15.000 KM pomoći po tom osnovu.

Dakle, pomoć se kreće u rasponu od 17.000 do 40.000 KM što znači da će svaka porodica dobiti puno veći iznos pomoći od procijenjene vrijednosti uništene barake.

U blizini Autobuske stanice bilježimo radove na sanaciji i dogradnji stambenih objekata u kojima žive socijalno ugrožene višečlane porodice koje su tokom ratnih dejstava imale status raseljenih osoba, a danas su svi članovi ovih porodica nezaposleni.

IMG_9169i
Foto: Zabilježeno na početku radova na rekonstrukciji kuća u blizini Autobuske stanice

Radi se o objektu u vlasništvu Rizve Beganovića čija porodica broji 11 članova, od koji su 3 člana maloljetna djeca, objektu Delije Beganovića  čija porodica broji 10 članova, od koji su polovina maloljetne osobe, te objektu Sulje Beganovića čija porodica broji 4 člana.

Nakon ovih radova bit će realizirani i radovi na izgradnji i sanaciji još tri kuće. Husić Salko i njegova šestočlana porodica koja trenutno ima status podstanara dobit će novu kuću u naselju Varda na zemljištu koje je dodijelila Općina Kakanj. Bit će izvršena i sanacija stambenog objekta Zahida Kadrića koji stanuje u Šepercima (Poljani), a novu kuću će dobiti i Sabahudin Kadrić koji stanuje u istom naselju.

U naselju Varda nedavno je izvršeno pokrivanje stambenog objekta sa 4 stambene jedinice u koje će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma. U svrhu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica Roma početkom 2014. godine je izgrađena i useljena zgrada sa 12 stanova. Sredstva su osigurali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglica i Općina Kakanj.

P1070733
Novi stambeni objekat u naselju Varda

Zgrada u koju je useljeno 12 porodica Roma
Zgrada u koju je početkom prošle godine uselilo 12 porodica Roma

U Kaknju će uskoro početi i izgradnja još 8 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice Roma. Izgradnju će finansirati Humanitarna organizacija “Hilfswerk” Austrija.

Značajna novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO