Stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma: U naselju Varda počela izgradnja nove 4 stambene jedinice

U naselju Varda bilježimo početak radova na izgradnji stambenog objekta sa 4 stambene jedinice, te radova na izgradnji pomoćnih objekata za zgradu koja je prije nekoliko mjeseci izgrađena.

Radove  finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je Općina Kakanj implementator projekta.

Izvođač radova na izgradnji 4 stambene jedinice je preduzeće “Trgošped” Kakanj. Vrijednost ugovora iznosi 128.436,57 KM.

Lista korisnika ova 4 stana je već sačinjena i verificirana. Prema listi, ova 4 stana će koristiti Ramić Hašim, Ramić Avdo, Agić Juso i Ramić Džemal, svi trenutno nastanjeni na Vardi.

Radove na izgradnji pomoćnih objekata za zgradu koja je izgrađena prije nekoliko mjeseci izvodi Konzorcij “Beta company” Kakanj i “TB Inženjering” Breza. Vrijednost radova iznosi 8.405,81 KM.

Značajna novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.

Nakon decenija izbjegavanja suočavanja sa problemima bespravne gradnje, 2013. i 2014. godinu u Kaknju su obilježile aktivnosti na uvođenju reda u oblasti gradnje.

Nagomilane probleme bespravne gradnje nije moguće riješiti u kratkom periodu. No, postoji odlučnost i sistemski pristup. Problem se rješava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tamo gdje je moguća legalizacija u skladu sa zakonskim propisima, rušenjem objekata koje nije moguće legalizirati, te izgradnjom stambenih objekata za socijalno ugrožene Rome koji žive u bespravno izgrađenim i neuslovnim objektima.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.