Šta se sve može s ostacima iz sokovnika

Prava je šteta baciti pulpu preostalu nakon cijeđenja voća i povrća u sokovniku, piše Sensa. U najmanju ruku, treba je kompostirati, no valja znati da prije toga još itekako može poslužiti kao dodatak najraznovrsnijim kulinarskim delicijama. Naime, i nakon cijeđenja soka iz plodova, u pulpi ostaje obilje vitamina, minerala, antioksidansa.

Voćna pulpa fino se slaže s jogurtom i žitaricama, a oplemenit će i voćne salate, kao i nadjeve za palačinke, peciva i kolače.

Pulpa povrća odlična je za juhe, variva, umake i složence, kao i za omlete, popečke i nabujke, a može se dodati i u tijesto za kruh.

Ne stignete li odmah upotrijebiti svu pulpu iz sokovnika, možete je zamrznuti. Na primjer, mješavinu raznih povrtnih ostataka možete sačuvati te je po potrebi koristiti za oplemenjivanje jela. Takva mješavina može biti i suhi dodatak jelima – posipajte je po limu, odnosno papiru za pečenje, i osušite u pećnici.

Sušenjem povrtnih ostataka iz sokovnika, možete dobiti i ukusne grickalice slične krekerima i čipsu. U tom slučaju povrtnu pulpu začinite po želji te je raširite u ravnomjernom tankom sloju. Nakon sušenja u pećnici, razlomite na manje komade.

Možda vam se svidi

Leave A Reply