Šta se sve događa muškom mozgu nakon rođenja bebe?

Smatra se da žene postaju majke od trenutka kada saznaju da su trudne te da se tada uključuje njihov ‘majčinski instinkt’. Međutim, nove mame nisu jedine koje prolaze kroz promjene.

Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo kako se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.

Istraživanja tvrde kako neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu općenito pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se kako ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta.

Šta se događa muškom mozgu jednom kada postane tata?

1. Razina testosterona se smanjuje

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihova razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i mijenja razinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine, otkriveno je da razina testosterona kod novih očeva pada za čak 40 postošto je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom.

2. Razina oksitocina se povećava

Oksitocin iliti ‘hormon ljubavi’ – naglo se poveća nakon rođenja bebe – i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivnija razina oksitocina.

3. Kao i pojačana proizvodnja prolaktina

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štaviše, samo u prvom mjesecu očinstva, razina prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća razina prolaktina. Naučnici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

Mame i tate oboje prolaze kroz promjene

Ovi rezultati dokazuju kako čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utječe na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tokom trudnoće i poroda pomažu mamama s razvijanjem njihovog majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom. (klokanica.24sata.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply