Šta se dogodi u tijelu kada popijete kahvu na prazan želudac?

Prvo što napravite ujutro je da popijete kahvu – na prazan želudac? Niste jedini jer mnogi od nas imaju tu nezdravu naviku. Svi znamo da kahva na prazan želudac šteti zdravlju, ali puno manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna

Kahva na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tijekom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kahve kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.
Saznajte zbog čega biste kahvu trebali piti nakon jela ili uz jelo – evo što se dogodi u tijelu kada je popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tijekom cijelog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kahva, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osjećaj stresa i anksioznosti

Ispijanje prevelikih količina kahve može povećati osjećaj
anksioznosti i stresa, a kada je pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kahve na živčani sustav, uz nju uvijek pojedite nešto.

3. Smanji se razina hormona

Glavni razlog zbog kojeg kahva povećava osjećaj stresa i anksioznosti je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kahva na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kahvu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati. (Novovrijeme.ba)

Možda vam se svidi

avatar