Šta promjene na licu govore o vašem zdravlju

0

Bijeli krug oko zjenice – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili bubuljicama na kapcima ili koži oko očiju.

Oči
Bijeli krug u dužici – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili bubuljicama na kapcima ili koži oko očiju.
Padanje kapaka – Ovo može ukazivati na stanje nazvano Belova paraliza, koje nastaje uslijed oštećenja nerava.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Usta
Kratki zubi – Ova pojava je uglavnom rezultat pretjeranog izlivanja želudačne kiseline, odnosno čestom podrigivanju.
Crn jezik – Kada se papile sa površine jezika ne uklone kao što je normalno, bakterije se množe, boje jezik u crnu boju i daju dlakav izgled. Ovo je uglavnom posljedica loše oralne higijene, pušenja ili nuspojava antibiotika.

Koža
Žuta boja – Kada koža ili bjeonjače poprime žutu boju, moguće je da se radi o neželjenim dejstvima lijeka, uglavnom onih za dijabetes ili visok pritisak. U najopasnijem slučaju radi se o oštećenju ili otkazivanju jetre.
Bore – Duboke bore mogu biti znak osteoporoze. Naučnici vjeruju da je kolagen taj koji otkriva osteoporozu kroz bore, jer učestvuje i u izgradnji i kostiju i kože.

Uši
Bore unutar ušne školjke – Stručnjaci su došli do zaključka da vas dijagonalne bore u ušima stavljaju u rizičnu grupu za srčana oboljenja. Studijom je dokazano da su ljudi sa borama u ušima u 10 odsto više slučajeva patili od začepljenja arterija.

Kosa
Proređena kosa – Kod žena je to uglavnom znak ubrzanog rada štitne žlijezde, iako nisu poznati svi uzroci gubitka kose. Ono što se zna jeste da žene mogu ostati bez kose uslijed nedostatka gvožđa, jer ono sadrži feritin, koji igra važnu ulogu u proizvodnji ćelija zaduženih za rast kose.
Dlake na licu – Svaka dvadeseta žena pati od sindroma policističnih jajnika, čiji je najčešći simptom pojačana maljavost na licu i akne. Takođe, dlake na licu mogu ukazivati na skoru menopauzu.
Opadanje obrva – Gubitak obrva je klasičan znak usporenog rada štitne žlijezde, odnosno nedovoljne proizvodnje hormona tiroksina, koji je najvažniji za proizvodnju folikula dlake.

Obrazi
Crvenilo – I dok crvenilo lica može biti znak zapaljenja kože, ono može ukazivati i na Kušingov sindrom – prevelike nivoe hormona kortizola. Kortizol izaziva oticanje krvnih sudova, što se najprije manifestuje na najosjetljivijem dijelu lica – na obrazima.
Ljubičasti obrazi – Plavi ili ljubičasti obrazi ukazuju na nizak nivo kiseonika u krvi, što može biti izazvano povišenim plućnim pritiskom, stanjem gdje je pritisak povećan u arterijama koje snabdjevaju pluća kiseonikom.

Nos
Izbočine – Nije jasno zašto se to javlja, ali postoji stanje koje uzrokuje stvaranje ožiljaka na organima, a manifestuje se neravninama na nosu. Veoma je rijetko i zove se sarkoidoza.
Veliki nos – Odlične vijesti – ako imate veći nos, manje ste podložni bakterijama i parazitima! To je zato što duži nosevi imaju i duže dlake, koje pružaju bolju zaštitu od ovih nepoželjnih gostiju. ( Izvor: Life Content/Megavijesti.com)