Šta masovni prosvjedi znače za Srbiju? Beogradski analitičar: Vučiću nije svejedno

Nakonto je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, na ulice Beograda izašle su tisuće nezadovoljnih ljudi, a potom je došlo i do sukoba s policijom. Dio prosvjednika upao je u Skupštinu Srbije, a policija je na prosvjednike krenula pendrecima i suzavcem.

U neredima koji su trajali satima ozlijeđeno je više desetaka ljudi, među kojima su i policajci i prosvjednici, a zapaljeno je i pet policijskih vozila. Vučić se zbog toga danas obratio javnosti i za nerede okrivio desne ekstremiste, a spominjao je i djelatnike stranih obavještajnih službi. U jednom trenutku žestoko je napao hrvatske medije i političare.

Većinu govora Vučić je govorio o tome kako iza nereda stoje desni ekstremisti koji, kako je više puta ponovio, mrze migrante, 5G te vjeruju da je zemlja ravna ploča. Optužio je i političare iz opozicije za poticanje nereda, a više je puta kazao da otvoreno rade protiv Razgovarali smo s beogradskim novinarom i analitičarom Zoranom Kusovcem koji je za Index prokomentirao Vučićev govor, a otkrio nam je i hoće li se prosvjedi koji su najavljeni i za danas pretvoriti u nešto veće i što Srbija može očekivati od svega.

“Vučiću nije svejedno”

“Ovaj je govor jedna interesantna slika Vučićevog stanja svijesti. Činjenica da je u govoru najavio da ipak neće biti policijskog sata pokazuje da Vučiću nije svejedno što se ovo događalo. Želi proći bez toga”, kazao je Kusovac za Index.

Navodi kako se Vučić ipak nije uplašio prosvjednika, već mu, ističe, u ovom trenu ne odgovaraju prosvjedi zbog situacije s Kosovom, koronom i unutarstranačkim odnosima.

“Vučić do 2. 8. mora nekome dati mandat za vladu, tako da mu ovaj tren nikako ne odgovara fokusirati se na prosvjede. Istodobno, koliko god da je popustio, Vučić je ipak nastojao ostaviti dojam da to ne radi zato što je jučer došlo do nasilja. Otvoreno je izazivao oporbu, nazivajući ih raznim imenima. Nekoliko sudionika u prosvjedu koji su prikazani na snimkama nazvao je kriminalcima, iznio je njihove dosjee, međutim pitanje je je li istina to što je pričao o njima. No stanje javnosti i medija u Srbiji je takvo da je time vjerojatno postigao efekt, čak i ako bude kasnije demantiran”, rekao je Kusovac.

Navodi kako je, na primjer, za mladića koji je rekao da mu je otac umro od korone jer nije bilo respiratora, Vučić rekao da ima prekršajni dosje, a da to može biti i za nepropisni parking.

“Vučić je htio pokazati da su svi kriminalci, svašta je još nabrojao, spomenuo je Stiera, kao velikog neprijatelja Srbije. On je time svojim vjernicima, kojima se i obraćao današnjim govorom, htio poručiti da je on ta brana Srbije od svih koji je, kako je rekao, žele pozobati kao međunarodne vrane. Spominjao je i tajne službe”, kazao je Kusovac za Index.

“On je kao neki Trump”

Istaknuo je kako Vučić s jedne strane očito želi izbjeći eskalaciju nereda i zapravo bilo koju situaciju u kojoj bi Srbija došla u međunarodni fokus jer dosad Srbija, kaže, nikome nije bila pretjerano interesantna.

Možda vam se svidi

Leave A Reply