Šta jesti tokom zime da bi ste održali liniju

Svake godine kada je pojačana sezona viroza i kada se pojavi gripa, ljekari i nutricionisti napominju da se od virusa možete odbraniti i pojedinim namirnicama.

Također, stručnjaci su podsjetili da vas zimska hrana može održati zdravima i u najgoroj sezoni gripe, jer je udio tjelesnog imuniteta smješten baš u crijevima, pa su hrana i imunološki sistem uže povezani nego što to mnogi misle. Oni preporučuju nekoliko namirnica za održavanje imunološkog sistema u top-formi tokom cijele zime.

1. Probiotici – Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa… sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu prehranu kojom se može crijevna mikroflora dovesti u ravnotežu, jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata,piše Avaz.

Osim toga, miso je i dobar izvor kalcija, mangana, željeza, magnezija, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin te vitamine A, B6, B12 i K.

2. Kurkuma – To je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korijena dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto žarećeg, blago gorkog i smolastog okusa. Miješanjem kurkume s crnim biberom dobijete začin koji se lakše apsorbira u tijelu. Takav začin možete stavljati skoro na sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mlijeka s usitnjenim bademima ili sa zobi.

4. Voda i čaj – Izuzetno je važno ostati hidriran tokom zimskih mjeseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osjećate žeđ, tekućina je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kada tijelo nema dovoljno vode, ćelije se umaraju, zbog čega ćete biti podložniji virusima.

Možda vam se svidi

Leave A Reply