Šta će odlučiti Čavara? Fikret je supruzi pred odlazak rekao da pazi na djecu dok njega nema

0

U obrazloženju molbe za pomilovanje navedeno je kako Dedić ima suprugu i troje maloljetne djece, kao i staru majku koja živi s njima u domaćinstvu, te de je porodica njegovim odlaskom u zatvor ostala bez hranitelja.

Nevladina organizacija “Udruženje građana za bolji Sanski Most”, iz ovog grada, uputila je Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH, molbu za pomilovanje Fikreta Dedića iz Bužima, koji je na kaznu zatvora od šest mjeseci zbog nelegalne sječe tri metra drveta za ogrev svojoj siromašnoj porodici, pišu Nezavisne.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predstavnik ove organizacije Ermin Karić kaže kako je prije nekoliko dana posjetio Dedića, koji kaznu služi u zatvoru “Luke” u Bihaću.

“Fikret se fizički dobro osjeća, ali je psihički dosta potresen, jednostavno, to što se desilo ostavilo je velikog traga na njega. Mislimo, a to mišljenje s nama dijeli i cjelokupna javnost, da tom čovjeku nije mjesto u zatvoru, već s porodicom”, kazao je Karić.

Prema njegovim riječima, predsjednik FBiH ima zakonsku nadležnost da može pomilovati osuđenika te očekuje da u ovom slučaju on tako i postupi. U obrazloženju molbe za pomilovanje navedeno je kako Dedić ima suprugu i troje maloljetne djece, kao i staru majku koja živi s njima u domaćinstvu, te de je porodica njegovim odlaskom u zatvor ostala bez hranitelja.

Također, navedeno je kako je ovako stroga kazna neprimjerena za počinjeno djelo.

“Na odlasku mi je samo rekao da pazim na djecu dok njega nema. Zatim je sjeo u auto i otišao, bilo mu je teško, nikad ga nisam vidjela takvog”, kaže Dedićeva supruga Ramiza.

Inače, teška sudbina Fikreta Dedića dirnula je mnoge Bosance i Hercegovce koji su se odmah aktivirali i skupili značajnu humanitarnu pomoć za porodicu Dedić.

Fikret je za vrijeme rata ranjavan više puta i bio je pripadnik legendrne 505. bužimske brigade.