Šta bi se desilo kad bi nuklearna bomba eksplodirala u Sarajevu?

Udar ovakve bombe bi uništio gotovo sve u radijusu od oko 40 kvadratnih kilometara, a toplotni val bi se osjetio na čak 100 kvadratnih kilometara

U kampanji podizanja svijesti od opasnosti koje nuklearno oružje nosi sa sobom, neprofitna organizacija Outrider, koja se bavi uticajem najvećih ljudskih prijetnji poput nuklearnog oružja i klimatskih promjena, na svojoj web stranici pruža mogućnost da se vide razmjeri katastrofe koju bi izazvala upotreba ovakvog oružja.

U simulaciji bacanja nuklearne bombe tipa “W87” (koju koriste Amerikanci) na Sarajevo, poginulo bi 154.848 ljudi, dok bi 173.595 bilo povrijeđeno, prenosi Avaz.

Udar ovakve bombe bi uništio gotovo sve u radijusu od oko 40 kvadratnih kilometara, a toplotni val bi se osjetio na čak 100 kvadratnih kilometara.

Iako zaista ovi podaci zvuče zastrašujuće, to je ništa u usporedbi sa ruskom nuklearnom bombom nazvanom “Car”, koja je mnogo jača od američke “W87”.

Naime, u slučaju da ruska nuklearna bomba eksplodira u Sarajevu, mrtvih bi bilo mnogo više.

Poginulih bi bilo 512.928, udar bi pokrio čak 800 kvadratnih kilometara, a toplotni val bi prekrio, vjerovali ili ne, 7.000 kvadratnih kilometara.

Možda vam se svidi

Leave A Reply