Sretan Vam 1.maj, Dan rada

Kakanj-x portal i “Online media” svim građankama i građanima Kaknja i cijele Bosne i Hercegovine želi sretan Prvi maj – Međunarodni praznik rada.

Sa željom da uskoro dođe vrijeme u kojem će svaki pojedinac imati jednake mogućnosti da dostojno živi od svog poštenog i predanog rada.

Historija Prvog maja, Međunarodnog praznika rada

Prvog maja 1886. godine u Sjedinjenim Američkim Državama tačnije u Čikagu došlo je do krvavih protesta. Radnici zaposleni u tekstilnoj industriji zahtijevali su da njihovo radno vrijeme bude osam sati dnevno. Protesti su prerasli u sukob radnika i policije, a mnogi od njih su nastradali. Dvije godine prije ovih protesta, 1884. godine Federacija trgovačkih organizacija i Radnički sindikat su donijeli rezoluciju o osmosatnom radnom vremenu. Rezolucija je trebala da stupi na snagu prvog maja 1886.

Međutim, zahtjevi radnika nisu bili prihvaćeni. Protest u Čikagu je organizovala Međunarodna radnička asocijacija. Prvog maja 1886. godine u Čikagu se okupilo se oko 40.000 tekstilnih, obućarskih i radnika iz ostalih grana privrede. Širom SAD-a održano je oko 5.000 štrajkova nezadovoljnih radnika sa sloganom – tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. Prva dva dana protesta nije bilo incidenata, ali su 3. maja ubijena četiri radnika, a veliki broj njih je ranjen. Sljedećeg dana, održani su protesti protiv brutalnosti policije, u Haymarketu. Na samom kraju bačena je bomba gdje je stradao jedan policajac. Policija je zapucala i ponovo ubila jednog radnika, a mnoge ranila.

Policija je brutalno postupala prema radnicima, pretresani su domovi, a Sud je od svih protestanata, osmoricu osudio, uprkos nedostatku dokaza, na smrtnu kaznu. Trojica su oslobođena tek 1893. godine.

Četiri godine nakon burnih dešavanja u Čikagu, širom Evrope, ovaj datum je postao zvanični državni praznik. Prva prvomajska proslava u Bosni i Hercegovini održana je u Varešu 1894. godine.

Možda vam se svidi

Comments are closed.