Središnja prenapučena, u područnoj samo dva učenika

0

Federalna televizija bila je u posjetu najbrojnijoj osnovnoj školi u našoj zemlji. U posuškoj Osnovnoj školi Ivana Mažuranića pod jednim krovom je više od tisuću i dvjesto učenika. Zbog nedostatka prostora je teško organizirati nastavu. No, ista škola ima i upravo suprotan problem – manjak učenika u područnim školama. U jednoj su čak samo dva đaka.

Više od 1.200 učenika dijeli učionice – nemoguće je da su na nastavi svi zajedno pa se odvija u dvije smjene. Općina s najbrojnijom osnovnom školom u državi nema potporu države za dovršetak izgradnje nove škole.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ravnatelj Zvonimir Širić ističe ovo kao jedan od najvećih općinskih prioriteta.

A Jerko i Josip treći su razred. Zvono im ne treba – jedini su učenici u školi.

«Nastava u razredu s ovako malim bojem učenika se odvija po istom principu kao i u razredu sa 20 učenika – samo što, kao učiteljica, ovdje imam puno više vremena za individualni pristup svakom učeniku», objašnjava Anka Pirić, profesorica razredne nastave u područnoj školi Tribistovo.

Takva atmosfera u učionici i njima se više sviđa. Isto odgovaraju na pitanje bi li htjeli ići u veću školu – ne.

Upodručnoj školi u Tribistovu slijedeće godine nadaju se jednom prvašiću. No, i to je natprosječan broj – jer ih poslije Jerke i Josipa nije bilo.

Inače, najveći im je problem organizacija nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

I dok je teren školskog igrališta u Posušju zauzet – te se čeka na red, u Tribistovu dvoje mališana u protivničkoj ekipi mogu imati samo učiteljicu.