Srbijanski predsjednik ne prestaje s blamažama. Izazvao novi diplomatski skandal u vezi Rezolucije o Srebrenici

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poslao je 2. jula pismo britanskoj kraljici Elizabeti u povodu inicijative Londona da se u Vijeću sigurnosti usvoji Rezolucija  o Srebrenici i zatražio povlačenje toga dokumenta te je u pismu nanizao srpske žrtve u proteklom stoljeću, izvijestili su u utorak beogradski mediji.

“Vaše Veličanstvo, obraćam Vam se osobno, svjestan činjenice da bi to moglo biti protumačeno nediplomatski, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i regiju Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi željeli zaboraviti”, navode beogradski listovi Danas i Blic, pozivajući se na Nikolićevo pismo u koje su imali uvid.

Dok list Danas tvrdi kako je pismo dobio iz obavještajnih izvora, Blic objavljuje preslik pisma s Nikolićevim potpisom.

Pismo je tijekom dana postalo hit na društvenim mrežama i izazvalo lavinu duhovitih komentara na račun srbijanskog šefa države.

Navodeći najprije da se radi o o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija Nikolić najljubaznije moli kraljicu  da “posveti pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo pokvariti višegodišnje napore Srbije usmjerene davanju skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti jugoistočne Europe”.

Nikolić, dalje, pita je li normalno da Vijeće sigurnosti UN na temelju rezolucije donese odluku da čitav svijet pod izrazom „genocid“ podrazumijeva samo Srebrenicu?

“Ne spominju se jeziva istrebljenja Armena, Židova, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australskih starosjedilaca, američkih starosjedilaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Bjelorusa, Ukrajinaca, Kineza i, nažalost, mnogih drugih?”, pita se Nikolić i  ukazuje da su u Srebrenici i okolini „muslimanske snage Bosne i džihadisti“ hladnokrvno ubili tisuće srpske dece, žena i staraca.

“Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritorij Kosova koji povijesno nama pripada”, istaknuo je predsjednik Srbije u britanskojh kraljici Elizabeti Drugoj čije izvatke citiraju beogradski mediji.

“Nikolić na kraju moli britansku kraljicu da vlada Velike Britanije odustane od svog prijedloga”, piše Blic.

Predsednik Nikolić je slanjem pisma kraljici Elizabeti naneo ogromnu štetu interesima Srbije i napravio diplomatski skandal, navodi Vladimir Todorić iz DS-a, prenosi B92.

Todorić koji je internacionalni sekretar DS, ocijenio je da će “svaka ozbiljna zemlja tu vijest prvo dočekati s nevjericom, a kasnije će sigurno pokazati ogromne rezerve prema Srbiji i njenoj diplomatiji s obzirom kako ona danas funkcioniše”. 

“Nikolić je do sada nebrojeno puta napravio toliko gafova i duboko nepromišljenih izjava da ovaj posljednji potez, iako potpuno neshvatljiv, nikoga ne može iznenaditi. Čovek koji je Kineze, pred premijerom Kine, nazvao ‘žutim ljudima’ koji će piti Moravu, sada zahtjeva od britanskog monarha, koji nema nikakva stvarna ovlaštenja, da utiče na Vladu Velike Britanije u odnosu na rezoluciju prema Srebrenici”, navodi Todorić.

Možda vam se svidi

Comments are closed.