Srbi u HNK-a nezadovoljni, a o Skupštini ni riječ: Hoćemo jedan resor za sebe

Ističe se i kako je u prethodnim sazivima Vlade HNK-a, na čelo jednog od ministarstava bivao imenovan Srbin predložen od hrvatskih ili bošnjačkih stranaka i bez ikakvih konsultacija sa bilo kojom organizacijom koja kuplja Srbe.

– Smatramo da se Koordinacija Srba Mostar u prethodnom razdoblju svojim radom nametnula kao legitimni predstavnik srpskog naroda. Pozivamo političke stranke koje vode proces da nam omoguće učešće u daljnim razgovorima o formiranju Vlade i time mogućnost utjecanja na izbor ministra srpske nacionalnosti u budućoj Vladi HNK-a, a samim tim i na druge procese vezane za rad Vlade, dodaju iz ove organizacije.

Kažu da Koordinacija Srba Mostar ima kvalitetne kandidate koje može predložiti za bilo koji resor u budućoj Vladi.

– Nadamo se da će HDZ i SDA prepoznati važnost ovog pitanja za srpsku zajednicu u ovom kantonu i prihvatiti stavove Koordinacije Srba Mostar po pitanju izbora ministara iz reda srpskog naroda, poručeno je.

Zanimljivo je da se u Koordinaciji nisu dotakli izbora člana rukovodstva Skupštine u koje Klub Srba zasad nije delegirao nikoga. Tačnije, nije postignut dogovor unutar Kluba koji čine samo Vesna Saradžić (SDP) i Zora Dujmović (HDZ BiH). U SDP-u smatraju da ne bi bilo legitimno da nacionalna stranka sa hrvatskim predznakom delegira člana rukovodstva koji bi predstavljao Srbe, dok u HDZ-u smatraju da ne bi bilo legitimno da se u rukovodstvo delegira član SDP-a – stranke koja je odbila učešće u vlasti.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar