Srbi grade crkvu kod Maglaja, pomažu im komšije Bošnjaci

Nekadašnji mještani naselja Gornji Rakovac kod Maglaja, okupljeni u Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko”, pristupili su obnovi lokalne Crkve Rođenje Presvete Bogorodice, čija je izgradnja zaustavljena 1995. godine.

Predsjednik ovog udruženja Davor Vidaković rekao je da je obnovi crkve prethodila želja nekolicine nekadašnjih mještana – školskih drugova da obnove lokalno molitvište, da bi nastavili tradiciju okupljanja dugu oko 200 godina, javlja Srna.

Radovi napreduju, a mnnogi su se priključili akciji zahvaljujući društvenim mrežama. Vidović napominje da je izričit i istrajan da se u ovu priču ne uplete politika.

– Crkvu gradimo narodu. Namjera nam je da po izgradnji barem tri do pet puta godišnje bude služena liturgija. Da se organizuje slava crkve i molitva. Da, osim parastosa, bude vjenčanja i krštenja, da bi crkva ponovo bila simbol rađanja i života u ovom kraju koji je zamro 1995. godine – naglašava Vidaković.

Vidaković je istakao da su tokom početnih radova na izgradnji crkve nesebičnu pomoć, dajući na korištenje struju i mješalicu, pružile prve komšije Bošnjaci, a načelnik opštine Maglaja Mirsad Mahmutagić intervenisao je da se popravi putna infrastruktura.

Možda vam se svidi

Leave A Reply