14.4 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Spriječena moguća finansijska blokada ZDK-a

Skupština ZDK usvojila je Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine i dala suglasnost za kreditno zaduženje ZDK po osnovu tranše MMF-a u iznosu od 5,6 miliona KM. Ovim odlukama spriječena je moguća finansijska blokada Kantona  jer budžet za narednu godinu nije donesen.

Kreditnim zaduženjem  stvoren je prostor  za isplatu  dijela obaveza prema socijalnim kategorijama i studentima te uposlenicima institucija i organizacija koje se finansiraju iz budžeta ZDK. Sindikati budžetskih korisnika ipak su oštro reagirali.

“Veoma je jasno da nedostatak sredstava u budžetu nije opravdan pogotovu uzimajući u obzir podatke UIO koji kažu da priliv PDV-a i prikupljanje PDV-a nije nikad bilo veće. Još uvijek i pored kreditnog zaduženja od 5,6 miliona nemamo informaciju kada će biti isplaćen ostatak regresa kada ćemo dobiti novembarsku platu i kada ćemo dobiti topli obrok i prevoz za decembar”, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSOiO ZD.

Sindikati će razmotriti mogućnost podnošenja krivične prijave protiv nadležnih u ZDK zbog kršenja odredbi Zakona o radu  koje se odnose na rokove za isplatu plaća.

“Mi u ZDK imamo jednu paradoksalnu situaciju imamo Vladu koja već skoro godinu dana djeluje i radi u ostavci Vladu koja je tehničkom mandatu i Vladu čini mi se koja  vodi nekakvu osvetoljubivu politiku mogu to komotno da kažem prema sindikatima i prema radnicima, vladu sačinjenu od gubitnika na prošlim izborima”, rekao je Mirnes Isaković, predsjednik SSS ZDK.

Savez samostalnih sindikata ZDK zato traži od skupštinske većine da što prije okonča dogovore u vezi sa formiranjem izvršne vlasti i tako pokaže minimalnu odgovornost za povjerenje koje su im gradjani ukazali.

(federalna.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO