Sprema se neviđena gužva u Sarajevu: Kolektivno šerijatsko vjenčanje, Skaka donosi skupe darove!

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz UAE, u četvrtak 19. jula, 2018. ispred Istiklal džamije na Otoci organizira kolektivno vjersko vjenčanje u Sarajevu sa početkom u 17 sati.

S ciljem promoviranja braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, a kao dio brojnih aktivnosti koje provodi IZ u BiH, Medžlis će kroz ovu ceremoniju podržati šezdeset mladih bračnih parova, za koje su osigurani vjenčani novčani darovi.

Kako piše u saopćenju, bračna zajednica je temelj čovječanstva i svakog društva, a naše društvo i naša porodica danas su izloženi brojnim iskušenjima. Imajući u vidu navedeno, MIZ Sarajevo je pružio priliku bududim bračnim parovima, koji su ranije svoja općinska vjenčanja prijavili u mjesecu julu, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja.

“Porodica je naša luka spasa i tvrđava spokojstva, a bračni život je ibadet, djelo koje Allah Uzvišeni voli i zato je brak Allahov dar, ljudima dat, kroz koji se promovišu univerzalne vrijednosti čovječanstva poput ljubavi i porodičnog života kao preduslova odgojenog pojedinca i boljeg društva u kojem živimo”, istakao je hafiz doc. dr. Kenan ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo.

– Glavni imam je podsjetio i na činjenicu da je Uzvišeni Allah dž.š. kao Stvoritelj ljudi, namijenio muškarcu i ženi da žive skupa, u bračnoj zajednici, čemu svjedoči i poruka iz Kur’ana Časnog, te brojni hadisi koji promoviraju značaj bračnog života kako za same supružnike, tako i za njihov duhovni razvoj, ali i zajednicu u kojoj žive. U Medžlisu IZ u Sarajevu vjeruju kako de ova inicijativa doprinijeti izgradnji svijesti o važnosti bračnog života, te ohrabriti mnoge mlade ljude da se odvaže na ovu važnu životnu odluku i shvate da je moguće spojiti principe mladalačkog života i duh vjere – saopćeno je.

Inače, Medžlis je sa svojim partnerima za ovu priliku za mladoženje osigurao odijela i košulje krojene po mjeri, a za mlade haljine sa ukrasima i mahramama. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Pratnja mladencima će biti po četiri osobe, koji će biti u svojstvu svjedoka, a za sve je organizirana i svečana večera u hotelu Hills na Ilidži.

Možda vam se svidi

Leave A Reply