“Špirić molio Izetbegovića za uslugu: `Molim te, Bakire, k’o Boga te molim`”

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Nikola Špirić, gostujući na RTRS-u, prozvao je, među ostalim, i šefa bh. diplomatije Igora Crnatka, koji mu, očekivano, nije ostao dužan.

Osvrćući se na učešće delegacije BiH na NATO samitu u Briselu, koju su predvodili bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, Špirić je rekao da Izetbegović svojim izjavama suprotstavlja NATO i predsjednika RS Milorada Dodika, govoreći da je Dodik jedina prepreka BiH na putu ulaska u taj vojni savez.

On je rekao da Izetbegović mora da shvati da je NATO tokom rata bombardovao Srbe osiromašenim uranijom, što je izazvalo brojne bolesti kod ljudi.

„Srbija želi da ostane vojno neutralna i stav Srpske i predsjednika Dodika je da pratimo stav Srbije o tome.

On je dodao da je u vezi sa posljednjim izjavama Izetbegovića o ulasku BiH u NATO trebalo odmah da reaguje Crnadak, te da je simptomatično što nema stava srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića.

„Ne ljutimo se na Bakira, već na Savez za promjene i SDS koji izvršavaju naloge političkog Sarajeva“, rekao je Špirić.

Na prozivku je žustro reagirao ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak koji je Špirića nazvao licemjerom, a njegove riječi okarakterizirao kao “moralno dno”, te je zaprijetio da će iznijeti u javnost detalje Špirićevog “poniznog klečanja pred Izetbegovićem”.

“Spominje me sinoć na RTRS-u, u kontekstu Bakira Izetbegovića. Licemjer Nikola spominje Bakira kojeg je neki dan ponizno, podanički, klečeći molio da mu učini privatnu uslugu. `Molim te, Bakire, k’o Boga te molim`, vapio je Špirić. I Bakir mu je učinio”, rekao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH je pozvao Nikolu Špirića da ga demantuje ukoliko ne govori istinu, te da će u tom slučaju objaviti detalje cijele priče.

Podsjećamo, mediji su krajem januara ove godine uveliko pisali kako je Špirić molio Izetbegovića da njegov sin Aleksandar iz Beograda bude vraćen na službu u Regionalni centar OSA-e u Banjoj Luci.

Nakon što mu je istekao i drugi mandat u ambasadi BiH u Beogradu, kadrovska služba Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) rasporedila je Aleksandra Špirića na poslove u multilaterali u Sarajevu.

Ta se odluka nimalo nije dopalo mlađem Špiriću, jer je očekivao povratak u Regionalni centar OSA-e u Banjoj Luci, te se zbog toga stariji Špirić krajem decembra sastao sa direktorom OSA Osmanom Mehmedagićem u sarajevskom kafiću Cappucino, gdje je pokušao izdejstvovati poziciju za sina u Banjoj Luci a nešto kasnije je za istu uslugu molio (a navodno i izmolio) i Bakira Izetbegovića, piše RTVBN.

Možda vam se svidi

Leave A Reply