Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje

Neki od najozbiljnijih hroničnih problema poput žgaravice i bolova u leđima mogu biti uzrokovani pogrešnim načinom spavanja. Budući da spavanje oduzima jako puno našeg vremena onda bismo trebali preispitati neke naše navike kada je spavanje u pitanju.

Izaziva žgaravicu

 

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

 

Loše je za kičmu i leđa

 

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnom boli u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tijekom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

 

Može uzrokovati hronične probleme s vratom

 

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može dovesti do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

 

Može izazvati bore na licu

 

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tokom vremena.

 

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply