Španija: Zbog koronavirusa u izolaciji 2.852 školska odjeljenja

0

Nova školska godina u Španiji počela je prije tri sedmice, a resorna ministrica Celaa danas je u Madridu kazala da je zbog potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u karantinu ukupno 380.000 učenika

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministrica obrazovanja Španije Isabel Celaa saopćila je da su u protekle tri sedmice nastave zbog slučajeva zaraze koronavirusom u školama u karantin stavljena 2.852 odjeljenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova školska godina u Španiji počela je prije tri sedmice, a resorna ministrica Celaa danas je u Madridu kazala da je zbog potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u karantinu ukupno 380.000 učenika, što čini 0,73 posto od ukupnog broja učenika u toj zemlji.

U potpunosti su zatvorene tri osnovne škole u Španiji.

“Rizik postoji unutar i van škola. Uzevši u obzir stalnog pogoršavanja epidemiološke slike u zemlji, moramo ustrajati u preventivnim mjerama. U obrazovanju će te mjere biti nastavljene“, kazala je ministrica Celaa.

Španski ministar zdravstva Salvador Illa kazao je da se poduzimaju adekvatne mjere i da škole nisu epicentar širenja pandemije.

U Španiji je od početka pandemije COVID-19 koronavirusom zaraženo više od 700.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je 31.034 oboljelih.