Španija prvi put od marta nije zabilježila nijedan smrtni slučaj od koronavirusa

Španija prvi put od marta nije zabilježila nijedan smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom, pokazuju podaci španskog Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata.

Zdravstvene vlasti u Španiji ističu da su ovo veoma ohrabrujući podaci. Tome vrijedi dodati i da je proteklog dana u ovoj zemlji prijavljen samo 71 novozaraženi koronavirusom, javlja “ABC News”.

Ukupan broj preminulih od posljedica Covida-19 u Španijii sada iznosi 27.127, dok je 240.000 zaraženih.

Španija je prva dva smrtna slučaja prijavila 3. marta ove godine. Još jedan preminuli prijavljen je dva dana kasnije, kada se počela pogoršavati epidemiološka situacija. Najveći broj smrtnih slučajeva, ukupno 950 u periodu od 24 sata, Španija je prijavila 2. aprila.

Španija je bila druga evropska zemlja, odmah nakon Italije, koju je najsnažnije pogodila pandemija koronavirusa. Velika smrtnost od posljedica nove zaraze potom je stigla i Francusku i Veliku Britaniju.

Stroge blokade i mjere suzbijanja virusa uvedene su u Španiji sredinom marta. Na ovaj način ljekari su uspjeli smanjiti pritisak u bolnicama koje su bile preplavljene oboljelim pacijentima.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana španski premijer Pedro Sanchez najavio da ova zemlja od jula otvara svoje granice za inozemne posjetitelje. Sanchez je pozvao turiste da planiraju svoje ljetovanje u Španiji čija ekonomija u mnogome ovisi o turizmu, prenosi “Klix“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply