Šokantno: Učenici u Bihaću pretukli djevojčicu sa posebnim potrebama

Grupa učenika iz Bihaća pretukli su u srijedu poslije podne 11-godišnju djevojčicu sa posebnim potrebama, nakon čega je djevojčica završila u bolnici a cijeli slučaj predat je u bihaćku policiju, javlja bh. novinska agencija Patria.

Šokantni slučaj redakciji novinske agencije Patria prijavila je nana nesretne djevojčice Jasminka Samardžić-Baković, koja se i stara o malenoj Samanti.

– Ovo je drugi fizički napad vršnjaka na Samantu u posljednjih godinu i po. Prvo put dječaci su je gurnuli i ona je slomila ruku. Jučer su je pretuki u tolikoj mjeri da smo morali otići kod ljekara. Ona je od sinoć u šoku – kaže ogorčena Jasminka.

Njezinoj unuci, o kojoj se brine već petu godinu, povrijeđen je mozak prilikom poroda, zbog čega djevojčica ima problema sa kičmom ali i sa mentalnim zdravljem. No, Samanta je veliki borac i ne želi izostajati iz škole, ali zbog nedostatka adekvatne ustanove za nju nastavu mora pohadžati sa zdravom djecom. Nastavnici razumiju njezino zdravstveno stanje pa od nje traže i manje znanja, što je za Samantu neki vid podrške.

– Nažalost, njezini vršnjaci to ne razumiju i vrlo često je ismijavaju zbog njezine bolesti. A, ponekad, kao što se desilo jučer, oni je i tuku – ogorčena je Jasminaka, dodajući da direktor i rukovodstvo iz škole Harmani 1 tvrde da ništa ne mogu poduzeti kada je u pitanju potpuna zaštita Samante, jer je teško kontrolisati dječije nestašluke, a za jučerašnji napad ne smatraju se odgovornim jer se on desio izvan školske ograde.

Jasminka i njezina unuka nemaju nikakih primanja, žive od onoga što im daju prijatelji i od onoga što Jasminka uspije zaraditi dok je Samanta u školi. Također, žive u trošnoj baraci koju im je dodjelila Općina na privremeno korištenje.
Jasminka je demobilisani borac Armije RBiH, ali joj ni to ne pomaže da ostvari bilo kakva prava.

Pomoć dobrih ljudi dobro bi im Jasminki i Samanti, a najviše im treba hrane i higijenskih potrepština. Svi koji žele pomoći Jasminki i njezinoj unuci mogu ih kontaktirati putem broja telefona 062 116 306.

Možda vam se svidi

Comments are closed.