Šokantna procjena: Nafte ima dovoljno za još samo 53 godine?

BP (kompanija nekoć znana pod imenom British Petroleum) procjenjuje da je na svijetu ostalo zaliha nafte dovoljno za 53.3 godine, sudeći po sadašnjem tempu potrošnje.

Naime, zalihe nafte u svijetu trebale bi iznositi 1.687,9 milijardi barela, što je pak 1.1 posto više od procjena iz 2013. godine, piše autoclick.hr. Za povećanje procjene zaliha zaslužne su Sjedinjene Američke Države gdje bi se trebalo nalaziti 44.2 milijarde barela, odnosno 26 posto više nego se do sada pretpostavljalo. To je ujedno i znatno više od 33.4 milijarde barela koliko je zalihu procijenila američka administracija za energetsko informiranje.

Također, do povećanja rezervi nafte došlo je i zbog mogućnosti korištenja tehnologije horizontalnog bušenja. Naravno, vrlo je vjerovatno kako za 53 godine ipak nećemo iscrpiti baš sve zalihe nafte na svijetu jer će nova nalazišta zasigurno biti otkrivena u međuvremenu, no sasvim je izgledno da će nafte jednog dana u ne tako dalekoj budućnosti ponestati, a do tada bi čovječanstvo moralo naći održivi alternativni izvor energije pogodan za masovnu potrošnju.

Možda vam se svidi

Comments are closed.